30 december – Hyacint, de woonplant van de maand

Vandaag geen bijzondere naam-feest-gedenkdag te vinden dus vandaar nu een artikel over de Hyacint want deze heerlijk geurende plant is de woonplant van de maand december. Oké, wel een beetje als mosterd na de maaltijd maar toch! Een beetje extra aandacht kan nooit kwaad

De Hyacint (Hyacinthus) is een geslacht van bolgewassen. De plant die wij meestal in onze huiskamer hebben staan, is de bekende Hyacint Multiflora. De bloempjes worden ook wel ‘nagels’ genoemd. Hyacinten komen voor in de kleuren blauw, paars, rood, roze, geel, oranje en wit.

Hoe komen we aan de naam Hyacint?
Hyacinthus is de Latijnse vorm van het Griekse woord Huakinthos. Volgens een Griekse mythe was Huakinthos een jongeman die door zonnegod Apollo werd bemind. Bij het discuswerpen werd Huakinthos dodelijk getroffen. Uit het bloed dat uit hem vloeide, groeide een bloem. Apollo vernoemde deze bloem naar zijn vriend Huakinthos.

Tegenstrijdig weetje: In Europa staat de Hyacint symbool voor vrede en macht, maar in het Oosten ziet men de hyacint daarentegen als symbool van eenvoud. De Hyacint komt oorspronkelijk uit West-Azië; Turkije, Syrië en Libanon. Omstreeks 1560 werd de plant in Oostenrijk in cultuur genomen. In de 17-de en 18-de eeuw was de Hyacint alleen bij welgestelde bloemenliefhebbers te vinden, gelukkig is de plant er inmiddels voor iedereen.

Soorten hyacinten
Er zijn enkele tientallen soorten hyacinten die je kan onder verdelen aan de vorm van de bloempjes of nagels die ze hebben: enkelbloemig, gevuld-bloemig en multiflora (meerdere bloemstelen uit één bol). Het aantal nagels per bloem hangt af van de maat van de bol. Grote bollen kunnen wel 50 tot 60 nagels produceren. Nagels van zo’n twee centimeter vormen dichte bloemtrossen van vijftien tot twintig centimeter lengte.

De hyacint komt zowel voor als pothyacint (bol op pot) als snijbloem of als bol om te planten (tuinhyacint).

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.