30 april – Internationale Dag van de Jazz


 
Wat zal Matthijs van Nieuwkerk in zijn nopjes zijn vandaag, het is International Jazz Day! Buiten dat van Nieuwkerk idolaat is van Charles Aznavour draagt hij jazz ook een warm hart toe. Er werd zelfs op 13 april jongstleden een hele uitzending van de DWDD gewijd aan jazz. Meer dan 100 van Neerlands beste jazzmusici waren aanwezig, als gast of als publiek.
Gelukkig is jazz niet meer zo het ondergeschoven kindje in Nederland. Geheel terecht overigens want als je er voor openstaat en de moeite neemt om te gaan luisteren dan zul je versteld staan hoe mooi jazz eigenlijk klinkt.

De Jazzdag of de Dag van de Jazz

De Jazzdag moet je niet verwarren met de Internationale Dag van de Jazz.
De Jazzdag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en is een initiatief van Buma. Op Jazzdag krijgen Nederlandse jazztalenten de kans om zich aan een groot publiek te tonen, dat is op 26 en 27 juni op de Kop van Zuid in Rotterdam. Tevens is de Jazzdag het startschot voor North Sea Round Town, dat tussen 26 juni en 12 juli meer dan 200 jazzconcerten organiseert op 100 locaties in Rotterdam. Je kunt dit zien als opwarmer voor het North Sea Jazz Festival dat op 10 juli begint.
De Internationale Dag van de Jazz komt uit de koker van Unesco. Zij hebben deze dag in het leven geroepen om onze belangstelling te wekken voor jazz. Want jazz is de universele taal van vrijheid en creativiteit. Jazz geeft een gepassioneerde stem aan het protest tegen alle vormen van onderdrukking, aldus Unesco-directeur Irina Bokova.

Wie is de populairste Nederlandse jazzmuzikant?

Als je aan de Nederlandse jazzliefhebbers vraagt wie de populairste Nederlandse jazzmuzikant aller tijden is dan wordt steevast Rita Reys genoemd. In een lijst met nationale en internationale muzikanten staat zij op nummer 3, net achter Louis Armstrong en Miles Davis. Op 28 juli 2013 overleed Europe’s First Lady of Jazz Rita Reys.

Edison Jazz/World 2014

Op 28 november 2014 jongstleden werden in Eindhoven voor de zevende keer de Edison Jazz/World uitgereikt. In de categorie “Het Document” was de winnaar The Original Mono Recordings van Miles Davis.

De overige winnaars zijn:
Edison Jazz Oeuvreprijs Nationaal: Greetje Kauffeld
Edison Jazz Oeuvreprijs 2014: Kurt Elling
Edison Jazzism Publieksprijs: Trio Kapok – Kapok
Edison Jazz Internationaal : Brad Mehldau & Mark Guiliana – Mehliana: Taming The Dragon
Edison Jazz Nationaal: Sebasiaan van Bavel Trio – As The Journey Begins
Edison Jazz Vocaal: Gregory Porter – Liquid Spirit
Edison World: Dino Saluzzi Group – El Valle De La Infancia
Edison Soul: Janelle Monae – The Electric Lady

Net zoals de First Lady of Jazz Rita Reys, blijf ik geloven in de lente!


 

Deel dit bericht