30 april – Internationale Dag van de Jazz | Dag van de Eerlijkheid | Nationale Kaasweek

Internationale Dag van de Jazz

In 2011 besloot UNESCO dat het tijd werd voor een Internationale Dag van de Jazz (International Jazz Day) om ook de jeugd te enthousiasmeren voor deze inspirerende muziekstroming. De drijvende krachten achter Internationale Jazz Day zijn Audrey Azoulay, UNESCO-directeur-generaal, en de legendarische jazzpianist en componist Herbie Hancock. Het doel van deze dag is de positieve boodschap van jazz te verspreiden. Jazz inspireer(t)de wereldwijd miljoenen mensen die op zoek waren (zijn) naar vrijheid, respect voor mensenrechten en menselijke waardigheid. Jazz gaat over verbinding en kracht.

Welke sleutelrol vervult jazz in onze maatschappij?

  • biedt kansen voor meer wederzijds begrip en tolerantie
  • bevordert de dialoog tussen culturen
  • werkt als katalysator voor vrede en eenheid
  • vermindert spanningen tussen individuen, groepen en gemeenschappen
  • bevordert gendergelijkheid en diversiteit
  • versterkt de rol van de jeugd in de sociale verandering
  • stimuleert artistieke vernieuwing, improvisatie en nieuwe vormen van expressie
  • stimuleert de interculturele dialoog en vergemakkelijkt de integratie van jongeren
  • staat voor gelijkheid, vrijheid en broederschap

All-Star Global Concert 2018

Elk jaar wordt een stad aangewezen die de Global Host City wordt. Dit jaar is Sint-Petersburg (Russische Federatie) de gastheer van de Internationale Dag van de Jazz. De stad zal een reeks van bijzondere evenementen organiseren waaronder wereldwijd gezien toch wel het hoogtepunt van de dag: een all-star concert in het historische Mariinskitheater. Tijdens het All-Star Global Concert spelen meer dan 35 artiesten uit 14 verschillende landen, klik hier voor de line-up.

Je kunt het concert op 30 april “live bijwonen” via een live-stream op JazzDay.com en Facebook.  Aanvang Nederlandse tijd : 22.00 uur, andere plaatselijke tijden zijn: 16.00 uur New York, 21.00 uur Londen, 22.00 uur Parijs, 23.00 uur Sint-Petersburg en om 05.00 uur Tokio (1 mei). Als jazzliefhebber is dit een concert die je niet mag missen!

Dag van de Eerlijkheid

Dag van de Eerlijkheid is een direct afgeleide van de Amerikaanse National Honesty Day. Een dag waarop eerlijkheid troef is, dit in tegenstelling tot 1 april. Tenminste dat was het idee achter deze dag van de bedenker de bekroonde PR-consultant M. Hirsh Goldberg. Tjonge…een hele dag eerlijk zijn, zal nog een hele uitdaging worden voor onze minister-president Mark “ik heb daar geen herinneringen aan” Rutte.

Nationale Kaasweek van 30 april t/m 13 mei

De kaasfanaten onder ons mogen de initiators CONO Kaasmakers en De Kaasfabriek voor de Nationale Kaasweek wel ontzettend dankbaar zijn. Niet één maar bijna twee weken lang allerlei lekkere kaasactiviteiten zoals wijn- en kaasproeverijen en kaasworkshops. Met maar liefst 225 deelnemende kaaswinkels moet er haast wel een kaaswinkel bij je in de buurt zijn die meedoet aan de kaasweek. Klik hier voor een overzicht! Ik wens je een paar smakelijke kaasdagen toe.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.