1 mei – Dag van de Arbeid | Dag van het Basisinkomen | Wereld Astmadag | Zonnebloemdag | Inbraakpreventie Weken

Dag van de Arbeid

Dag van de Arbeid, of Feest van de Arbeid zoals de Belgen 1 mei noemen, is een dag die in veel landen bol staat van tradities én een doorbetaalde vrije dag is, behalve in Nederland. Tenzij je tot een exclusief clubje ambtenaren behoort, medewerker van een vakbond bent, werkt bij een bank of beurshandelaar bent, dan heb je wel een doorbetaalde vrije dag. Op de BES-eilanden is 1 mei trouwens wel een officiële feestdag.

Demonstreren op het Malieveld

Sinds 2015 heeft de FNV de organisatie van de Dag van de Arbeid op zich genomen. De FNV organiseert voor vandaag een protestmars door Den Haag. Een mars voor meer banen met genoeg zekerheid, kwaliteit en inkomen! De mars start om 14.00 op het Malieveld en eindigt om 17.00 op hetzelfde Malieveld.

Waarom een protestmars?

Heel simpel, het is tijd voor verandering! Meer vaste banen in plaats van flexbanen en naar mijn bescheiden mening is het tijd voor het aanpakken van discriminatie (pesten), voor gendergelijkheid, en het serieus aanpakken van alle grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Heeft het lopen van een protestmars wel zin? Ja zeker, door massaal de straat op te gaan kunnen we veranderingen bereiken. Denk maar aan de strijd voor de 8-urige werkdag, doorbetaling bij ziekte, de kinderopvang of de afschaffing van het minimumjeugdloon. Kom in actie! Strijd mee!

Dag van het Basisinkomen

De voorstanders van een basisinkomen hebben voor 1 mei weer een andere naam bedacht, zij noemen 1 mei: “Dag van het Basisinkomen”. Een dag waarop mensen wereldwijd de straat op gaan voor een basisinkomen; een gegarandeerd inkomen zodat burgers geen honger meer hoeven te lijden en/of in armoede hoeven te leven.

Wereld Astma Dag

Iedere eerste dinsdag van mei is het Wereld Astma Dag. Dit jaarlijks evenement wordt sinds 1998 georganiseerd door de Global Initiative for Asthma (GINA) en wordt ondersteund door het World Asthma Foundation. Wereld Astma Dag (WAD) staat in het teken van het vergroten van het bewustzijn over astma en het verbeteren van de zorg en behandelmogelijkheden voor mensen met astma.

Enkele feiten over astma:

  • in Nederland hebben meer dan 600.000 mensen astma
  • de normale symptomen bij astma zijn hoesten, piepen, ademnood en druk op de borst
  • astma kan personen van iedere leeftijd treffen en kan mettertijd veranderen
  • astma (en COPD en hooikoorts) komt in Nederland vaker voor bij niet-westerse migranten
  • luchtvervuiling en roken leidt bij duizenden kinderen en volwassen tot bronchitis en astma

Zonnebloemdag

Wat klinkt dat lief een zonnebloemdag, je zou bijna spontaan bloemen in je haar doen en op blote voeten op een grasveld gaan dansen. Maar zou je dat nog doen als je weet hoe deze internationale dag in het Engels heet? International Sunflower Guerrilla Gardening Day! Dat is de titel van de “dag van” die Richard Reynolds in 2008 bedacht. Wat is guerilla gardening? Guerilla gardening is: het illegaal aanleggen van tuintjes op verwaarloosde plekken in een stedelijke omgeving. Dus wat gaan we op Zonnebloemdag doen? Juist, wij gaan illegaal zonnebloempitten planten.

Nationale Inbraakpreventie Weken

In 30 seconden is een inbreker binnen en heeft maar 5 minuten nodig om je huis leeg te halen. Als je dit weet dan zorg je er voor dat als je de deur uitgaat je in ieder geval toch alles op slot doet? Zeker de achterdeur want 60% van de inbraken gaat via de achterdeur. En op meer dan de helft van die achterdeuren zit hang- en sluitwerk dat vrij gemakkelijk open te breken is. Het vertraagt de inbreker met slechts 90 seconden. Ben je geschrokken ? Ga naar inbraakmislukt.nl en doe de InbraakPreventieCheck.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.