29 april – Internationale Dag van de Dans | Wereld Wensdag | OPCW dag | Dag van de Immunologie

Internationale Dag van de Dans

Op de geboortedag van Jean-Georges Noverre (1727-1810), de grondlegger van de expressieve dans, wordt sinds 1982 Internationale Dag van de Dans gevierd. Dag van de Dans is een dag voor iedereen die waarde en belang hecht aan dansen en dient tevens als wake-up-call voor regeringen, politici en instellingen die minder waarde hechten aan het belang van dansen.

Hoe vier je Internationale Dag van de Dans?

De belangrijkste doelstelling van Dag van de Dans is “de dans” toegankelijk te maken voor “nieuw” publiek. Daarom worden vandaag overal ter wereld (gratis) danslessen, workshops en voorstellingen gegeven, zo ook in Rotterdam. Een kleurrijk dansfestival op het Kruisplein (12.30-17.00)

Wereld Wensdag: Make-A-Wish Nederland

Make-A-Wish Nederland is al jaren in de weer om wensen te vervullen van kinderen (3-18 jaar) met een levensbedreigende ziekte. Wensen vervullen die kinderen extra kracht geven om te vechten tegen hun ziekte. Wensen vervullen waardoor kinderen en mensen uit hun directe omgeving intens van genieten en weer energie van opdoen. Uiteindelijk is wensen en dromen in vervulling laten gaan het mooiste wat er is.

Helaas gaat de zon niet voor niks op. Wist je dat je voor 2 euro in de week kunt bijdragen om de wensen te laten uit komen? Of je wordt een “WishWalker”. Of je volg het voorbeeld van meervoudig Olympisch schaatskampioen Jorien ter Mors en wordt vrijwilliger! Nog meer ideeën vind je op de website van makeawishnederland.org.

OPCW dag

Wat is OPCW? De OPCW is het uitvoeringsorgaan van het Verdrag tegen Chemische Wapens dat in 1997 in werking trad. Vanaf 2016 wordt jaarlijks op 29 april de oprichting van Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in Den Haag gevierd met een heuse “dag van”. Het staat als de International Day for the Foundation of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, aka OPCW Day, op de kalender. De Nobelprijswinnaar (voor de Vrede-2013) OPCW is opgericht om chemische wapens te vernietigen en te voorkomen dat ze ooit nog gebruikt worden. Verder voert OPCW ook regelmatig wereldwijd inspecties uit bij chemische industriële installaties die chemicaliën produceren die weer kunnen worden gebruikt bij de productie van verboden wapens.

Op 30 november worden door middel van een speciale herdenkingsdag door de Verenigde Naties alle slachtoffers van chemische oorlogsvoering herdacht.

Thema DoI 2018 : Vaccinontwikkeling in TBC

De focus van Day of Immunology (DoI) ligt dit jaar op tuberculose (tbc). Dit omdat tuberculose (tbc) globaal gezien nog steeds één van de meest besmettelijke dodelijke ziekte ter wereld is die meer levens eist dan hiv. Iedere 18 seconde overlijden mensen aan tbc! Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te geven. Inenten tegen tuberculose is mogelijk, echter het veel gebruikte BCG-vaccin (Bacillus Calmette-Guérin) biedt slechts beperkte bescherming.

De overlevingskansen zijn nu slechts 1 op 2, en dat na een kuur van 24 maanden met 8 maanden lang pijnlijke injecties plus het slikken van ruim 10.000 pillen. Allemaal met vreselijke bijwerkingen. Wereldwijd zijn wetenschappers druk bezig om een ander vaccin te ontwikkelen en om betere (kortere) behandelingen voor deze besmettelijke ziekte te vinden. Nu nog hopen dat het betaalbaar wordt!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.