30 april – Aanslag Koninginnedag | Dag van de Eerlijkheid | Dag van de Jazz

Herdenking Aanslag Koninginnedag Apeldoorn 2009

In de Grote Kerk in Apeldoorn wordt op vandaag een bijeenkomst gehouden voor mensen die stil willen staan bij de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn tien jaar geleden. Je kunt tussen 16.00 en 19.00 in de kerk aan de Loolaan terecht. De nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op 30 april 2009 komen vandaag in besloten kring bij elkaar.

Dag van de Eerlijkheid

Dag van de Eerlijkheid is een direct afgeleide van de Amerikaanse National Honesty Day. Een dag waarop eerlijkheid troef is, dit in tegenstelling tot 1 april. Tenminste dat was het idee achter deze dag van de bedenker de bekroonde pr-consultant M. Hirsh Goldberg.

De firma InShared, een online verzekeraar, is verantwoordelijk voor de eerste Nederlandse editie van Dag van de Eerlijk. Tis niet zo dat zij deze dag zelf bedacht hebben maar ze hebben wel deze van oorsprong Amerikaanse dag (National Honesty Day) omarmt. Ook wel logisch als je een online verzekeraar bent. Want laten we eerlijk zijn, wie is altijd even eerlijk met het reclameren? Nu we het daar over hebben, vandaag is ook de laatste dag dat je jouw naar eer en geweten ingevulde belastingaangifte kan indienen.

Wat je ook doet, wees eerlijk!

Vandaag worden wij uitgedaagd om eerlijk te zijn, en nu niet zeggen dat je altijd eerlijk bent. Ook al vinden wij ons zelf best wel eerlijk, we zijn dat echt niet altijd. We hebben niet voor de niks de uitspraak “een leugentje om eigen bestwil”. Daar staat tegenover “ook al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel!” Ik zou dat maar onthouden want je kunt bijvoorbeeld gerust een foto op sociale media zetten waar een tig aantal filters over heen zijn gegaan, je wordt daar in het echt écht niet knapper van. Het is en blijft Wysiwyg! (What you see is what you get )

Internationale Dag van de Jazz

In 2011 besloot UNESCO dat het tijd werd voor een Internationale Dag van de Jazz (International Jazz Day) om ook de jeugd te enthousiasmeren voor deze inspirerende muziekstroming. De drijvende krachten achter Internationale Jazz Day zijn Audrey Azoulay, UNESCO-directeur-generaal, en de legendarische jazzpianist en componist Herbie Hancock. Het doel van deze dag is de positieve boodschap van jazz te verspreiden. Jazz inspireer(t)de wereldwijd miljoenen mensen die op zoek waren (zijn) naar vrijheid, respect voor mensenrechten en menselijke waardigheid. Jazz gaat over verbinding en kracht.

Welke sleutelrol vervult jazz in onze maatschappij?

  • biedt kansen voor meer wederzijds begrip en tolerantie
  • bevordert de dialoog tussen culturen
  • werkt als katalysator voor vrede en eenheid
  • vermindert spanningen tussen individuen, groepen en gemeenschappen
  • bevordert gendergelijkheid en diversiteit
  • versterkt de rol van de jeugd in de sociale verandering
  • stimuleert artistieke vernieuwing, improvisatie en nieuwe vormen van expressie
  • stimuleert de interculturele dialoog en vergemakkelijkt de integratie van jongeren
  • staat voor gelijkheid, vrijheid en broederschap

In Nederland wordt op diverse plaatsen Jazz day gevierd, zoals in Maastricht. Klik hier voor meer events.

Deel dit bericht