29 april – Dag van de Dans | Wereld Wensdag | OPCW dag | Dag van de Immunologie

Internationale Dag van de Dans

Op de geboortedag van Jean-Georges Noverre (1727-1810), de grondlegger van de expressieve dans, wordt sinds 1982 de International Dance Day gevierd. Initiator is het danscomité van het International Theatre Institute (ITI), de belangrijkste partner van UNESCO. Dag van de Dans is een dag voor iedereen die waarde en belang hecht aan de kunstvorm dans al inzien, van ballet tot hiphop en van hedendaagse dans tot werelddans! Dag van de Dans dient tevens als wakkerschuddertje voor regeringen, politici en instellingen die minder waarde hechten aan het belang van dansen.

Waarom Dag van de Dans?

De belangrijkste doelstellingen van Dag van de Dans is het bevorderen van dans in al haar vormen, dans toegankelijker maken voor nieuw publiek, en het delen van de vreugde die dansen brengt. We spreken niet voor niks over een vreugdedansje maken. Ter ere en glorie van de dansdagen worden overal ter wereld (gratis) danslessen, workshops en voorstellingen gegeven. Gisteren werd de dag uitgebreid gevierd in Vlaanderen en Brussel en op 1 oktober aanstaande gaat de 22e editie van Festival De Nederlandse Dansdagen van start.

Wereld Wensdag

World Wish Day gaat over hoe wij allemaal in staat zijn om iemands leven te veranderen door het vervullen van een wens. Dat geldt zeker voor kinderen die te kampen hebben met een levensbedreigende ziekte. Voor hen en de mensen uit hun directe omgeving is het in vervulling gaan van een wens echt een keerpunt in hun leven. Het kan kinderen namelijk de emotionele en fysieke kracht geven om door te gaan en harder te vechten tegen hun ziekte. Hierdoor kunnen ze de mogelijkheden van morgen zien en niet alleen maar de obstakels van vandaag. Uiteindelijk is wensen en dromen in vervulling laten gaan het mooiste wat er is.

Make-A-Wish Nederland

Make-A-Wish Nederland is al jaren in Nederland de organisatie die wensen van kinderen (3-18 jaar) met een levensbedreigende ziekte in vervulling laat gaan. Helaas gaat de zon niet voor niks op. Wist je dat je voor 2 euro in de week kunt bijdragen om de wensen te laten uit komen? Of je wordt een “WishWalker”. Of je volg het voorbeeld van meervoudig Olympisch schaatskampioen Jorien ter Mors en wordt vrijwilliger! Nog meer ideeën vind je op de website van makeawishnederland.org.

OPCW dag

Wat is OPCW? De OPCW is het uitvoeringsorgaan van het Verdrag tegen Chemische Wapens dat in 1997 in werking trad. Vanaf 2016 wordt jaarlijks op 29 april de oprichting van Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) in Den Haag gevierd met een heuse “dag van”. Het staat als de International Day for the Foundation of the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, aka OPCW Day, op de kalender.

De (Nobelprijswinnaar voor de Vrede-2013) OPCW is opgericht om chemische wapens te vernietigen en te voorkomen dat ze ooit nog gebruikt worden. Verder voert OPCW ook regelmatig wereldwijd inspecties uit bij chemische industriële installaties die chemicaliën produceren die weer kunnen worden gebruikt bij de productie van verboden wapens.

Dag van de Immunologie

Sinds 2005 is Dag van de Immunologie dé dag voor Europese wetenschappers om immunologie onder de aandacht van de mensen te brengen. Deze dag heeft als doel om ons te laten zien hoe het eigen immuunsysteem kan worden gebruikt voor het bestrijden van ernstige ziekten zoals infecties, kanker of auto-immuunziekten. Vanwege het grote succes in Europa werd in 2007 besloten om deze dag internationaal uit te rollen. Het thema van Day of Immunology (DoI) 2019 is: kanker (checkpoint blokkades).

Deel dit bericht