3 oktober – Dag van de Medicatieveiligheid | Leidens Ontzet | Nationale Sauna Driedaagse | Wereld MSA Dag

Dag van de Medicatieveiligheid

Dag van de Medicatieveiligheid is een congres voor verpleegkundigen of verzorgenden. Zij kunnen op de Dag van de Medicatieveiligheid allerlei workshops en lezingen volgen. Op het congres maken zij kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van medicatieveiligheid. Alles met het idee dat kennis cruciaal is om medicatie-incidenten te voorkomen.

Leidens Ontzet

De binnenstad van Leiden staat vandaag in het teken van de jaarlijks terugkerende viering van het Leidens Ontzet. Een feest ter herdenking van de Spaanse belegering van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574. Het Leidens Ontzet kent vele tradities met een historische betekenis, zoals de uitreiking van haring en wittebrood, de herdenkingsdienst, 3-Oktober optocht, kermis en natuurlijk het eten van hutspot.

Nationale Sauna Driedaagse

Moet jij nog letterlijk en figuurlijk over de drempel van de sauna worden getrokken dan gaat de stap over die drempel wellicht iets makkelijk als je weet dat je als beloning de hele dag gratis mag eten en drinken in het welnesscomplex. Tenminste als deze is aangesloten bij de Saunavereniging van België (SVB), zij is de initiatiefnemer voor deze driedaagse op 3, 4 en 5 oktober.

Wellnessgebeuren

Tegenwoordig ga je niet simpel even naar de sauna maar je gaat naar een welnesscomplex! Een terechte benaming want buiten de diverse sauna’s kun je gebruik maken van zwembaden, whirlpools, infraroodcabines, massages en beautybehandelingen. Bovendien kun je in de meeste wellnesscentra heerlijk eten. Je gaat niet een paar uur naar de sauna maar je bent er echt een dagje tussenuit. Het lijkt haast wel op vakantie! 😉

Wereld MSA Dag

Multiple of Meervoudig Systeem Atrofie (MSA) is een verzamelterm voor ziekten waarbij meerdere delen van de hersenen vroegtijdig verouderen en afsterven. Naast trillen en beven zijn abnormale oogbewegingen en spraakproblemen symptomen van deze ziekte. De symptomen komen voor een groot deel overeen met de ziekte van Parkinson: trillen, stijfheid en moeite met bewegen. Het verschil is dat er andere hersengebieden zijn aangetast en afsterven. Ongeveer 5 op 100.000 mensen hebben kans de ziekte te krijgen. Na de diagnose leven mensen met MSA nog gemiddeld 9 tot 10 jaar. Het wordt tijd voor een geneesmiddel!

A Mile & A Candle for MSA

De organisatie achter Wereld MSA Dag roept mensen op om klokslag 20.00 lokale tijd uit solidairteit een kaars aan te steken en deze een uur te laten branden. Op die manier wordt er een virtuele lichtstroom gecreëerd die 24 uur lang van tijdzone naar tijdzone reist. Ben je meer een doener dan kun je ook gaan lopen of fietsen. Elke stap, elke kilometer of mijl telt mee. Het uiteindelijke doel is om een rondje om de aarde te lopen / fietsen (40.075 kilometer of 24.901 mijl).

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.