3 maart – World Wildlife Day | Dag van de Muziekvrijheid | Dag van de doktersassistente

World Wildlife Day

De VN World Wildlife Day is bij uitstek een dag om stil te staan bij de grootte diversiteit van wilde dieren en planten. Het is tevens een dag om stil te staan bij het feit dat deze wilde dieren en planten op grote schaal worden bedreigd. Niet alleen het opwarmen van de aarde is een bedreiging. De wilde dieren en planten worden eveneens bedreigd door het verlies van hun natuurlijke leefomgeving hetzij door overbegrazing, ontbossing, landbouw of het aanleggen van wegen.

De stroperij en illegale handel in wilde dieren door georganiseerde criminele groepen vormen de meest directe bedreiging voor olifanten, neushoorns, haaien, leeuwen, gorilla’s, zeeschildpadden, walvissen en tijgers.
Vele soorten wilde planten en bomen delven het onderspit bij het creëren van meer landbouwgrond of de vraag naar hout.

Thema World Wildlife Day 2016

Het hoofdthema is “De toekomst van de natuur ligt in onze handen”. En daar is geen één woord aan gelogen. Als wij, de mensheid, niets doen om de biodiversiteit van de natuur te beschermen zal dat grote gevolgen hebben voor ecologische processen.

De focus ligt op het subthema “De toekomst van de olifanten ligt in onze handen “. Het behoud van Afrikaanse en Aziatische olifanten staat voorop. Stroperij en illegale handel in ivoor zijn de ergste bedreiging waaraan de Afrikaanse olifanten worden blootgesteld. De Aziatische vrouwtjes olifanten worden niet om hun ivoor bejaagd, ze worden gevangen genomen om ze te temmen. Echter in gevangenschap planten ze zich zelden voort. Ergo, de Aziatische olifant wordt met uitsterven bedreigd.

Stop!

Hebzucht, onwetendheid, onverschilligheid, corruptie en oppervlakkige trends zijn de directe oorzaak van de stroperij en illegale handel. Wil dit stoppen dan moet je niet alleen de criminele organisaties aanpakken. Wat misschien nog belangrijker is: zorg er voor dat er geen afzetmarkt is, pak de onwetendheid en corruptie aan.

We kunnen niet alleen de rangers verantwoordelijk stellen voor deze strijd. Het wordt tijd dat we ons echt bewust worden van het belang van alle (wilde) dieren en planten, dit voor ons eigen voortbestaan!

Dag van de Muziekvrijheid

“Muziek is een mensenrecht en dat geldt ook voor het zonder angst kunnen bijwonen van muziekevenementen.” In 2015 was de wereld getuige van de moordpartij in de Bataclan Club in Parijs. Tijdens een concert van Eagles of Death Metal werden 89 fans slachtoffers van een terroristische aanslag. Music Freedom Day staat daarom dit jaar in het teken van het herdenken van de slachtoffers.

Laten we de Dag van de doktersassistente niet vergeten. Als blijk van waardering verdienen ze echt wel een presentje vandaag!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.