3 maart – Dag van het Gehoor | Werelddag van de wilde dieren en planten | Dag van de Muziekvrijheid | Werelddag Geboorteafwijkingen

Internationale Dag van het Gehoor

Het internationale thema voor de World Hearing Day is Check your hearing! Met dit thema vraagt de WHO aandacht voor het belang van vroege identificatie en interventie voor gehoorverlies. Veel mensen leven met ongeïdentificeerd gehoorverlies, waarbij ze vaak niet beseffen dat ze bepaalde geluiden en woorden missen.

De kernboodschap van Dag van het Gehoor is dat iedereen van tijd tot tijd hun gehoor laat controleren. Zeker diegenen die een groter risico lopen. De blik wordt dan gericht op 50+ , mensen die op lawaaierige plaatsen werken, mensen die langdurig naar muziek luisteren en mensen die al eerder oor problemen hadden. Voorstel is ook om een bevolkingsonderzoek voor vroege identificatie en interventie voor gehoorverlies.

HearWHO-app

In samenwerking met de Nederlandse audioloog Cas Smits van Amsterdam UMC is er een app ontwikkelt waarmee je vrij makkelijk het gehoor kan testen. Vanaf vandaag kun je de gratis app HearWHO-app downloaden. De HearWHO-app wordt gebruikt:

  • voor bewustwording van het belang van horen
  • om mensen aan te sporen om zelf hun gehoor regelmatig te controleren
  • door gezondheidswerkers om in het veld gemakkelijker een hoortest af te nemen

Klik hier voor het downloaden van de app uit de AppStore en hier uit Google Play.

Werelddag van de wilde dieren en planten

Laten we op deze Werelddag van de wilde dieren en planten aandacht vragen voor de buitengewone diversiteit van het zeeleven en hun cruciale belang voor duurzame ontwikkeling.”, aldus secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres.

Dit gezegd hebbende richten we ons nu op het thema van dit jaar; Life Below Water: For people and planet. Het thema dat zich focust op het behoud en duurzaam gebruik van zeedieren sluit mooi aan bij Doelstelling 14 van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG14): oceanen, zeeën en mariene rijkdommen te behouden en duurzaam te gebruiken voor duurzame ontwikkeling. Wil je meer informatie over World Wildlife Day klik dan hier.

Dag van de Muziekvrijheid

“Muziek is geen misdaad maar een mensenrecht”, dat is de reden dat Freemuse elk jaar wereldwijd op 3 maart Dag van de Muziekvrijheid organiseert om de vrijheid van expressie te vieren en om te protesteren tegen alle bedreigingen en onderdrukking van musici, of dat nu in dictaturen is of elders. In verschillende landen worden vrouwelijke artiesten en muzikanten anno 2019 zelfs beschouwd als prostituees en worden ze sociaal, cultureel en economisch achtergesteld. Dit jaar ligt de focus op Music Freedom Day bij vrouwen, de LHBTQI-gemeenschap en etnische muzikanten.

Werelddag Geboorteafwijkingen

Jaarlijks wordt aan Werelddag Geboorteafwijking door meer dan 100 internationale organisaties aandacht gegeven. Het doel van #WBDD is met deze dag het wereldwijde bewustzijn van deze aandoeningen en hun impact op de volksgezondheid vergroten. Zij pleiten voor een betere registratie van geboorteafwijkingen, meer onderzoek naar oorzaken en voor een betere preventie.

Daarnaast staat het verhogen van de levenskwaliteit van kinderen en volwassen met aangeboren afwijkingen en het begeleiden naar een volwaardige participatie in de samenleving hoog op de agenda. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.