2 maart – Carnaval | Landelijke Dag Vlinderstichting | Museumnacht 010 | Dag van de Dwerg

Carnaval 2019

In het Lampegat, mijn woonplaats, zal vandaag de carnavalsoptocht zijn. De aftrap wordt om 12.30 gegeven door de Kinderoptocht, daarna zal om 13.00 de sleuteloverdracht zijn en om precies 13.11 vertrekt de eerste wagen van de Lampegatse optocht. Eigenlijk hadden mijn partner en ik strakke plannen om naar de optocht te gaan kijken. Je voelt het al aankomen, of niet? Inderdaad het plan om te gaan, dat gaat niet door. Gisteren zijn we door een vriendin gevraagd of we met haar gaan carnaval vieren en aangezien deze “bejaarde” lichamelijk geen twee activiteiten op één dag aan kan hebben we gekozen om de Lampgatse optocht aan ons voor bij te laten gaan.

Oh ja, wat altijd handig is om te weten is dat als je in Eindhoven komt carnaval vieren je niet de international carnavalsgroet “alaaf” roept. Mag wel maar in Eindhoven zeggen we sinds 1962 “salaai”. Dat is een verbastering van saluut, een groet door militairen en anderen die een uniform dragen.

Landelijke Dag Vlinderstichting

Wellicht wist je niet dat Nederland een heuse Vinderstichting rijk is die vlinders en libellen beschermt. En misschien haal je de schouders er wel voor op maar vergis je niet, zij doen belangrijk werk. Vlinders en libellen zijn een belangrijke schakel in de voedselketen en aan het aantal vlinders en libellen kun je aflezen of het ergens slecht gaat met de natuur door bijvoorbeeld waterverontreiniging of gebruik van gif. De gegevens over de aantallen worden gebundeld en daaruit voortvloeiend wordt vandaag het voorstel voor de nieuwe Rode Lijst Dagvlinders gepresenteerd.

Rode Lijst Dagvlinders

Je kunt uit de Rode Lijst voor Dagvlinders aflezen hoe een bepaalde soort er voor staat, welke soorten er worden bedreigd, zijn verdwenen en welke niet. Aangezien er sinds 2009 geen nieuwe Rode Lijst Dagvlinders meer is uitgebracht is het niet moeilijk voor te stellen dat de lijst 10 jaar na dato niet erg meer actueel is. Het werd daarom ook echt tijd voor een up-to-date lijst.

Wil je meer weten over de Landelijke Dag of over het werk van de Vlinderstichitng in Nederland en Europa, klik hier.

Museumnacht 010

’s Nachts ronddwalen en ontdekken wat Rotterdam aan kunst en cultuur in huis heeft? Koop een ticket voor de museumnacht en slenter door de straten van Rotterdam en bezoek één van de meer dan 40 locaties voor exposites, bijzondere collecties, interactieve performances en voorproefjes van nieuwe projecten.

Internationale Dag van de Dwerg

Op de 1e zaterdag van maart organiseert de Nationale Polen- en Kleurdwergenclub de Internationale Dag van de Dwerg in Tiel. Nee, het is niet een club of dag waar kleine mensen of lilliputters uit Polen worden gekeurd en vertoond, het is een dag voor konijnen. Er zullen fokkers en keurmeesters uit diverse landen aanwezig zijn. Inschrijven kan niet meer maar je bent natuurlijk wel van harte welkom.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.