afbeelding versterkt dag van de Baskische taal

3 december – Internationale Dag van de Baskische Taal | International Sweater Vestival | Wereld Anti Pesticiden Week | Internationale Dag voor Mensen met een Beperking

Internationale Dag van de Baskische Taal

Elk jaar op 3 december wordt wereldwijd de Internationale Dag van de Baskische Taal gevierd. Euskararen Eguna zoals de Basken zeggen. Deze dag werd al in 1948 opgericht door de Society for Basque Studies en werd in 1995 officieel erkend door de autonome Baskische regering en de Koninklijke Academie van de Baskische Taal (Euskaltzaindia). Het Baskisch (in het Baskisch Euskotarrak of Euskaldunak) wordt gezien als de oudste levende taal in Europa. Waar de taal vandaan komt blijft een mysterie maar men denkt dat Euskera direct afstamt van de taal die werd gesproken door de bewoners van de grotten van Altamira, Ekain of Lascaux. Momenteel wordt Euskera door 37% van de Basken gesproken. Dus er zijn ongeveer een miljoen Euskera-sprekers (Euskaldunak), die in de Baskische gebieden aan beide zijden van de Pyreneeën wonen.

Waarom Internationale Dag van de Baskische Taal vandaag?

De initiator koos voor 3 december omdat het de feestdag is van Sint Franciscus Xaverius. Dit was een Spaanse jezuïeten-missionaris uit Navarra. Volgens de legende waren zijn laatste woorden in het Baskisch, de moedertaal van Xaverius. Sint Franciscus Xaverius is mede-patroonheilige van de Baskische provincie Nafarroa (samen met San Fermín).

International Sweater Vestival

Het International Sweater Vestival werd in 2007 bedacht door Carolyn Johnson een verslaggeefster van de The Boston Globe en wordt gevierd op de tweede vrijdag na Thanksgiving. Natuurlijk is dit geen serieuze “dag van”. Deze dag is bedoeld als vrolijke parodie op alle “dagen van” met serieuze onderwerpen over ziektes of idealen. Het is simpel, International Sweater Vestival is voor alle mensen die een spencer durven te dragen.

Hoezo spencer? Er staat toch sweater?

Is inderdaad lichtelijk verwarrend. De definitie van het Engelse woord sweater op de enige officiële website die over het Sweater Vestival gaat staat de volgende omschrijving: Fleece vesten met een rits, Goretex of andere moderne vocht afvoerende bodywarmers met veel zakken worden niet geaccepteerd. Sweaters zijn gewoon pullovers zonder mouwen gemaakt van bijvoorbeeld wol, katoen of mohair. Ze mogen ook nog knoopjes of glitters hebben maar absoluut géén leer! Met andere woorden: spencers!

Wereld Anti Pesticiden Week

In 1998 besloot het internationale Pesticide Action Network International (PAN) om 3 december uit te roepen tot de “No Pesticides Use Day”. Deze dag werd in het leven geroepen om ’s werelds ergste chemische ramp te herdenken. En het publiek bewust te maken van de schadelijke effecten van pesticiden. Sinds 2010 werd tijdens de bijeenkomst van de Pesticides Task Force besloten om de dag uit te breiden naar een hele week. De campagne No Pesticides Use Week (NPUW) begint op 3 december en eindigt op 10 december.

Wat gebeurde er precies?

De bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide in Bhopal (India) explodeerde op 3 december 1984. Hierdoor kon het dodelijk gas (methylisocyanaat) ontsnappen. De ramp kostte toentertijd in korte tijd veel slachtoffers en als je het aantal door de jaren heen meerekent kom je op meer dan 500.000 gewonden en 20.000 sterfgevallen.

Gevolgen pesticiden besmettingen

PAN heeft de tragedie van Bhopal naar voren geschoven als een voorbeeld van een tragisch geval van chemische pesticiden besmetting waar de slachtoffers tot op de dag van vandaag onder lijden. Over de hele wereld blijven de voortdurende productie, distributie en het gebruik van chemische pesticiden verwoestende gevolgen hebben voor mens en milieu. Hoewel acute gevallen van pesticiden vergiftiging een punt van zorg zijn, zijn de chronische langetermijneffecten zoals kanker en hormoon ontregelende effecten een steeds grotere wordende zorg.

Internationale Dag voor Mensen met een Beperking

Sinds 1992 wordt jaarlijks de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking gehouden. En net zoals elke andere “dag van” heeft de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking ook een doel. Namelijk de rechten en het welzijn van personen met een handicap in alle lagen van de bevolking te bevorderen. En men hoopt dat mensen zich meer bewust worden van de situatie van personen met een handicap. Zowel op het politieke, sociale, economische en culturele vlak.

Het thema van de International Day of Persons with Disabilities (IDPD) dit jaar is: Leiderschap en deelname van personen met een handicap aan een inclusieve, toegankelijke en duurzame post-COVID-19-wereld. Het thema belicht de extra uitdagingen waarmee personen met een handicap worden geconfronteerd tijdens de COVID-19 pandemie. Het doel, als het virus eenmaal onder controle is, ervoor te zorgen dat de toekomst inclusief, toegankelijk en duurzaam is voor iedereen. Daarom streeft het International Communication Project ernaar dat communicatieproblemen en -stoornissen worden erkend als handicaps.

Deel dit bericht