3 augustus – Columbus vertrekt op ontdekkingsreis | Solar Weekend

3 augustus 1492: Columbus op ontdekkingsreis

Wij kennen hem als Christoffel Columbus, de Italianen als Cristoforo Colombo, de Spanjaarden als Cristóbal Colón, de Portugesen als Cristóvão Colombo en in het Latijn is het Christophorus Columbus. Leuk om te weten maar ik noem hem gewoon Columbus hoor. 😉

Op 3 augustus 1492 vertrekt Columbus met 3 schepen op zoek naar een handelsroute naar Indië. Hij zeilde eerst richting de Canarische eilanden om daar proviand in te slaan en herstelwerkzaamheden aan de drie schepen te laten doen. Uiteindelijk vertrok hij op 6 september op zoek naar Indië. Tijdens deze eerste ontdekkingsreis ontdekte hij Amerika op 12 oktober 1492. Tenminste zo hebben wij het op school geleerd. In werkelijkheid was het niet het continent Amerika dat hij ontdekte maar de Bahama’s, een eilandengroep liggend voor de kust van Amerika. Omdat Columbus dacht in Indië te zijn noemde hij de oorspronkelijke bewoners indianen. Logisch toch?

Pas in het jaar 1498 zette Columbus daadwerkelijk voet op het vaste land van Zuid-Amerika.Dat was het gebied dat we nu kennen als Venezuela. Tot aan zijn dood bleef Columbus denken dat hij in plaats van Amerkia te hebben ontdekt dat hij een nieuw deel van Oost-Azië had ontdekt.

Wie ontdekte Amerika?

Hieronder noem ik puntsgewijs wat ik tegen gekomen ben tijdens mijn ontdekkingsreis op zoek naar de eerste bewoners en ontdekkers van Amerika:

  • de eerste Amerikanen kwamen uit Azië kwamen en arriveerden zo’n 20.000 jaar geleden in Alaska
  • 13.800 jaar geleden waren er al bewoners; een pijl in mastodont is het bewijs
  • bewijs gevonden voor nederzetting in plaatsje Clovis in New Mexico, 13.000 tot 13.500 jaar geleden.
  • bewijs gevonden dat er 200 na Christus Romeinen waren in continent Amerika
  • in het jaar 1000 zette Leif Eriksson voet op Newfounlandse bodem
  • in het jaar 1170 ontdekt Madoc het continent Amerika.
  • de Marokkaanse reiziger Ibn Battuta ontdekt het continent Amerika kort na 1350
  • Zheng He bereikte in 1421 de westkust van het gebied dat nu de Verenigde Staten heet.
  • in 1497 herontdekte John Cabot het continent Amerika.

( bronnen: Wikipedia, www.scientias.nl, www.grenswetenschappen.nl)

Maar er gaan ook geluiden op dat 40.000 jaar geleden de oversteek via de straat van Beringe al gemaakt werd. Zelfs een claim dat aliens er mee te maken hebben. Wat is waar? Wie heeft gelijk? De wetenschap is nog niet klaar met wie de eerste ontdekkers van het continent Amerika waren. Wat zeker vast staat is dat Christoffel Columbus niet als eerste het continent Amerika heeft ontdekt.

Solar Weekend: van 3 t/m 6 augustus 2017

Wat in 2005 begonnen is als een tweedaags (weekend)festival voor kunstenaars en muziekliefhebbers is vanaf 2013 uitgegroeid naar het vierdaagse festival zoals wij het nu kennen.

Wat kun je verwachten? Je krijgt een divers programma met zowel dj’s, rappers en bands voorgeschoteld. Maar wat neigenlijk nog belangrijker is dan de muziek, is de creativiteit die Solar kenmerkt. Prachtige bouwwerken, gezellige spelletjes, komisch theater en natuurlijk het legendarische waterpistolengevecht. Op Solar Weekend maak je het allemaal mee!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.