4 augustus – Tuinvlindertelling | Anne Frank wordt gearresteerd | Internationale Bierdag

Tuinvlindertelling: 4, 5 en 6 augustus

Waarom zou je meedoen aan de tuinvlindertelling? Door een kwartier lang vlinders in je tuin te tellen en het aantal door te geven aan De Vlinderstichting (Nederland) of Natuurpunt (België) kunnen deze organisaties de toestand van de vlinders op de voet volgen. En dat is belangrijk omdat? Vlinders uitstekende graadmeters voor de kwaliteit van de natuur en ons milieu zijn omdat dagvlinders snel reageren op milieu- en klimaatverandering. Vlinders zijn ook belangrijk voor het bestuiven van bloemen en ze zijn in alle stadia (rupsen, poppen en vlinders) een onderdeel van de voedselketen. want veel dieren eten rupsen, poppen en vlinders.

Je kunt de aantallen ook doorgeven via de tuinvlindertelling app, klik hier voor Iphone en hier voor Android.

Anne Frank (en haar familie)wordt gearresteerd

Op 6 juli 1942 dook de familie Frank onder op Prinsengracht 263. Na ruim twee jaar kwam door verraad een einde aan die periode. De acht onderduikers uit het Achterhuis werden op 4 augustus 1944 opgepakt en via doorgangskamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd. Alleen Otto Frank zou de kampen overleven.

Er wordt vermoed dat in februari 1945 Anne en Margot in het concentratiekamp Bergen-Belsen aan vlektyfus zijn overleden. Anne werd slechts 15 jaar en Margot werd 17 misschien wel net 18 jaar want ze werd geboren op 16 februari 1926. De exacte sterfdatum is van beiden meisjes niet bekend.

Wie is (zijn) de verrader(s)?

Op verraadannefrank.nl wordt een lijst van maar liefst 27 namen gepresenteerd die al dan wel of niet in aanmerking komen als verraders van het gezin Frank, het gezin van Pels en Fritz Pfeffer.

Volgens de Duitse bezetter hadden ze uit betrouwbare bron informatie over de onderduikers verkregen. Het enige wat verteld werd is dat ze opgebeld werden en dat een jonge vrouwenstem aan de telefoon was te horen maar in hoeverre moeten we dit serieus nemen? Als het een betrouwbare bron was dan zou je eerder gaan denken dat er doelbewust verkeerde informatie over de beller naar buiten werd gebracht, puur om de bron te beschermen. Toch wordt aan de hand van deze info veel vrouwen tot verdachte gemaakt.

Top 4 van vermoedelijke verdachten:

  • Willem van Maaren – chef van het magazijn van Opekta (het bedrijf van Otto Frank)
  • Lena Hartog-van Bladeren – zij was de vrouw van Lammert Hartog, magazijnknecht bij Opekta, en werkte zelf als schoonmaakster op de Prinsengracht 263.
  • Tonny Ahlers – een Nederlandse nationaalsocialist en kleine crimineel maar ook informant voor de Amsterdamse Gestapo en een kennis van Otto Frank.
  • Nelly Voskuijl – zus van Bep Voskuijl die collaboreerde met de nazi’s, zie het boek: “Bep Voskuijl, het zwijgen voorbij”

( bron: www.niod.nl )

Het NIOD en de Anne Frank Stichting denken dat de verrader wellicht nooit bekend zal worden.

Internationale Bierdag

De heren Jesse Avshalomov, Evan Hamilton, Aaron Araki, Richard Hernandez, Tyler Burton en Ryland Hale zijn de bedenkers van deze dag die voor het eerst in 2008 werd gevierd. Sinds de eerste viering is Bierdag uitgegroeid van een kleine lokale gebeurtenis in het westen van de Verenigde Staten tot een wereldwijde viering.

De beste manier om Internationale Bierdag te vieren is natuurlijk op een terrasje een speciaal biertje drinken.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.