29 november – Sint Pannekoek | Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk

Sint Pannekoek

De viering van Sint Pannekoek is een “hele ouwe Rotterdamse traditie” volgens opa Gerrit Tromp. Je kent de familie Tromp vast wel, zal ze even voorstellen: opa Gerrit en vriendin Moeps, zoon Jan en schoondochter Jans, de dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje. Verder loopt er in huize Tromp nog de Rode Kater, Lotje de teckel en de Siamese poes Loedertje rond. En wie kent Jeroen niet, het vriendje van Catootje en natuurlijk nicht Hanna.

Dus volgens die hele oude Rotterdamse traditie vieren we vandaag Sint Pannekoek. Hoe doen we dat? Wanneer de vader des huizes thuis komt legt iedereen in het gezin een pannenkoek op hun hoofd en roept: “wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek”. Ben jij ook zo dol op al die oude tradities? Ik wel! 🙂

Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Zesdaage Oorlog uitbrak. Deze oorlog tussen Israël en zijn Arabische buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië resulteerde uiteindelijk in de bezetting van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem, Gaza en de Syrische Golan en de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen en Syriërs door de Israëliërs. Evenementen ter gelegenheid van de Solidariteitsdag worden gehouden op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York en hun kantoren in Genève, Wenen en Nairobi.

De Verenigde Naties ziet deze dag ook als: “Een kans voor de internationale gemeenschap om haar aandacht te vestigen op het feit dat de Palestijnse kwestie nog steeds niet is opgelost en dat het Palestijnse volk nog steeds niet hun onvervreemdbare rechten, zoals gedefinieerd door de Algemene Vergadering, hebben bereikt. Namelijk hun recht op zelfbeschikking zonder externe inmenging, het recht op nationale onafhankelijkheid en soevereiniteit en het recht om terug te keren naar hun huizen en bezittingen waaruit ze werden verdreven.”

Waar twee vechten…..

Maar laten we eerlijk zijn, word jij ook niet zo ontzettend moe van al die berichten over Anti-Zionisme, militair ingrijpen, terreuraanslagen in Israël, in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever? Over en weer zijn ze bezig om dood en verderf te zaaien. Waarom kunnen mensen niet gewoon vreedzaam met en naast elkaar leven? In plaats van solidair te zijn met wie dan ook ben ik vandaag voor VREDE op aarde. Want, zoals mijn moeder altijd zegt, waar twee vechten hebben twee schuld.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.