afbeelding versterkt 1e zondag van de advent

29 november – Eerste zondag van de Advent | Sint Pannekoek | Nationale Flossen Dag | Internationale Dag van de Verdedigers van de Mensenrechten van Vrouwen | Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk | Dag van de Boseigenaar (BE) | Nationale Hannie Schaft Herdenking

Eerste zondag van de Advent

Vandaag is de eerste zondag van de Advent, het begin van een periode waarop men zich voorbereidt op de komst (adventus) van de Heer Jezus Christus. De advent is vooral een periode van voorbereiding op de viering van Kerstmis, het geboortefeest van Jezus Christus. Bij het begin van de viering wordt elke zondag één kaars meer van de adventskrans aangestoken. De advent kent 4 zondagen, de eerste adventszondag staat in het teken van de verwachting. Op de 2e zondag van de Advent kijkt men uit naar de komst van Jezus, “het Licht der wereld”. De 3e zondag van de Advent wordt Gaudete genoemd en is roze de liturgische kleur, zelfs de kaars in de kerstkrans is dan roze. De 4e adventszondag wordt Rorate genoemd en is ook de laatste zondag van de Adventstijd.

Sint Pannekoek

De viering van Sint Pannekoek is een hele ouwe Rotterdamse traditie volgens opa Gerrit Tromp. Je kent de familie Tromp vast wel, zal ze even voorstellen: opa Gerrit en vriendin Moeps, zoon Jan en zijn vrouw Jans, hun dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje. Verder loopt er in huize Tromp nog de Rode Kater, Lotje de teckel en de Siamese poes Loedertje rond. En wie kent Jeroen niet, het vriendje van Catootje en natuurlijk nicht Hanna.

Dus volgens die hele oude Rotterdamse traditie vieren we vandaag Sint Pannekoek. Hoe doen we dat? Wanneer de vader des huizes thuis komt legt iedereen in het gezin een pannenkoek op hun hoofd en roept: “wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek”. Ben jij ook zo dol op al die oude tradities? Ik wel.

Nationale Flossen Dag

Flossen Dag wordt sinds 2000 gevierd. Doel is om mensen eraan te herinneren hoe belangrijk het is om goed voor hun tanden te zorgen. Een belangrijk onderdeel van het goed voor je tanden zorgen is natuurlijk flossen. Want met alleen tandenpoetsen wordt slechts 40% van je gebit gereinigd. Op de website voor mondhygiënisten staat: Juist tussen je tanden en kiezen hopen zich de meeste tandplak en bacteriën op. Dat kan gebitsproblemen zoals gaatjes, ontstoken tandvlees en een slechte adem tot gevolg hebben. Door tussen je tanden en kiezen te flossen, rageren of stokeren (ook wel interdentaal reinigen genoemd) houd je ook die lastige plekken goed schoon.

Sinds de19e eeuw flossen mensen

Tandzijde is sinds eind jaren 1890 verkrijgbaar. Ironisch genoeg waren tandenborstels nog vrij duur toen Johnson en Johnson in 1898 de eerste gepatenteerde tandzijde ontwikkelden. Oorspronkelijk werd flosdraad gemaakt van dunne zijden draden, maar tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog had nylon de overhand gekregen. Hoewel het 102 jaar heeft geduurd om zo’n dag als Flossen Dag te bedenken, moet je je mondhygiëne niet zo lang over het hoofd zien. Als je dat deed, zou je al je tanden lang daarvoor verliezen.

Deze internationale dagen doen ook mee vandaag

Deze dagen hebben een aangepast programma vanwege covid-19

Deel dit bericht