afbeelding versterkt week van de friet

30 november – Week van de Friet (BE) | Week van het Microkrediet | Cyber Monday | Cider Monday | Internationale Dag tegen het gebruik van Chemische Wapens | Internationale Actiedag Steden tegen de doodstraf | Internationale Computerveiligheidsdag

21e editie Week van de Friet

Dat wordt een hele week friet eten. Tenminste als je in België woont, maar ik vind dat ik dicht genoeg bij de grens woon dus ik mag mee doen. Ja toch? Helaas, een hele week friet eten krijg ik hier niet voor elkaar maar wat wel gelukt is een wekelijkse frietavond. Die valt meestal op woensdag. Nog 2 nachtjes slapen en dan ligt mijn bord weer vol met friet. Wat een hemels vooruitzicht. Water loopt me nu al in de mond.

Een ode aan friet

Onze zuiderburen maken er weer een heus kunstwerk feestje van! Dit jaar wordt tijdens de Week van de Friet een ode gebracht aan de friet. Vijf verschillende street art artisten in 5 Vlaamse provincies (Hasselt, Leuven, Antwerpen, Middelkerke en Gent) laten door middel van hun kunstwerken zien dat Belgen trots zijn op hun culinair erfgoed.

Waar is de Nederlandse Week van de Friet?

We hadden van 2014 tot en met 2018 ook in Nederland een Week van de Friet. Op de Facebookpagina van Nationale Week van de Friet staat te lezen dat de initiatiefnemers vorig jaar zijn gestopt met het organiseren van een campagneweek. Reden? Zij zeggen, ik citeer: door te weinig support van de grote frietfabrikanten én gebrek aan steun van de toonaangevende formulehuizen kregen we te weinig professionele frituurders enthousiast. De stekker is er nog niet helemaal uitgetrokken. De initiatiefnemers willen bij genoeg animo in de toekomst weer een poging wagen om net zoals de Belgen een jarenlange traditie op touw te zetten.

Week van het Microkrediet

Wat is microkrediet? Op de website van initiator oikocredit.nl staat de volgende heldere uitleg. Een microkrediet is een kleine lening aan een ondernemer. Het doel van microfinanciering is mensen zelf laten werken aan hun toekomst. Vaak is 50 tot 500 euro al genoeg om een bedrijf te beginnen of te laten groeien. Omdat het om een kleine lening gaat, is de looptijd van een microkrediet relatief kort: meestal een maand of zes. Tijdens de Week van het Microkrediet wordt aandacht besteed aan de impact van microkrediet.

Cyber Monday

De laatste maandag voor Sinterklaas is het Cyber Monday, net zoals Black Friday overgewaaid uit de U.S.A. Dus als je extra korting wilt op je Sinterklaas- of kerst-inkopen dan zou ik vandaag eens lekker online gaan shoppen. Diverse winkels hebben extra kortingen op Cyber Monday, de dag die in het leven is geroepen om online aankopen te stimuleren. Het loont zeker om te gaan googelen op Cyber Monday Nederland of

Cider Monday

Als je nu denkt dat ik een typefoutje maak dan kan ik je geruststellen. Het moet echt Cider Monday zijn. Ene Willard Williams van de Toadstool Bookshops is de bedenker van Cider Monday. Het alternatief voor Cyber Monday. Jarenlang was het de traditie om op Cider Monday naar de lokale winkeliers te gaan voor je boodschappen. En degene die langskwamen kregen een glas cider aangeboden. De organisatoren hadden verwacht dat mensen vanwege covid-19 de winkels gingen mijden en hebben geen cider ingekocht. Hoe anders is het. Mensen mijden de stad niet, integendeel. De kolder is bij veel mensen in de kop geslagen en over een paar dagen zien we weer een spectaculaire stijging in het aantal covid-patiënten. Hoe onverklaarbaar apart is dat.

Deze internationale dagen verdienen ook aandacht

Deel dit bericht