28 mei – Dag van de Hamburger | Masturbatie Dag | Dag van de Vrouwelijke Hygiëne | Bedplasdag

Internationale Dag van de Hamburger

In aanmerking nemende dat een Nederlander gemiddeld 25 hamburgers per jaar (cijfers uit 2014) eet zal de Internationale Hamburgerdag een dag zijn die bij veel mensen bekend is. De vraag van de dag luidt: Wat eten we vanavond ? Juist, hamburger! Wordt het een hamburger van vlees, groente, vis of vegan? Gaat de burger in de pan of op de BBQ? Ik hoop het laatste, dan is een hamburger toch op zijn lekkerst. 🙂

Internationale Masturbatie Dag

Ja je leest het goed, het is vandaag Internationale Masturbatie Dag! Sterker nog, de hele maand mei staat op de kalender als International Masturbation Month! In Groot-Brittannië en Australië staat deze dag beter bekend als “Wankers Day”, en wordt daar uitbundig en vol overgave gevierd. Vind de naam “wanker” (rukker) overigens wel erg suggestief. Net als of vrouwen niet masturberen, maar goed dit terzijde! International Masturbation Day is een dag die letterlijk en figuurlijk veel aandacht trekt. Of dat terecht is kun je pas beoordelen als je weet waarom deze dag in 1995 het licht zag. Heel eerlijk gezegd wist ik dit niet maar mijn voorstelling over het ontstaan blijkt heel anders te zijn dan de werkelijke reden.

Good Vibrations

De Amerikaanse seksshop Good Vibrations riep op 7 mei 1995 de International Masturbation Day uit ter ere van de in 1994 ontslagen surgeon-general Joycelyn Elders. Zij werd ontslagen omdat zij suggereerde dat op scholen masturbatie moest worden gepromoot als alternatief voor andere riskantere vormen van seksuele activiteiten. De boodschap die hieraan gekoppeld kan worden is dat masturberen zo iets onnatuurlijks is dat je er vooral niet over mag spreken laat staan aanmoedigen. Terwijl niets zo natuurlijks is als masturberen, en dat mag gezegd worden! En het grappige is, uiteraard met de kennis van nu, dat toenmalig president Bill Clinton degene was die haar ontsloeg.

Internationale Dag van de Vrouwelijke Hygiëne

Tijdens Menstrual Hygiene Day (#MHDAY2019) wordt wereldwijd aandacht besteed en gevraagd voor menstruatie en hygiëne. Voor ons is menstruatie en hygiëne normaal, het hoort er bij. De menstruatie is een ongemak die wij gelukkig te lijf kunnen gaan met een overvloed aan keuzes van maandverbanden en tampons. In veel landen zijn deze producten echter niet verkrijgbaar of kunnen de vrouwen het niet betalen en gebruiken ze sokken, gedroogde bladeren, gras, as, kranten of zelfs zand om hun menstruatiebloed op te vangen.

Vaak staan wij niet stil bij het feit dat de sanitaire voorzieningen niet overal even goed geregeld zijn. En daar wordt vandaag wereldwijd (niet in Nederland) aandacht voor gevraagd. Voor meer informatie over Menstrual Hygiene Day, klik hier.

Waarom op 28 mei?

Deze dag is niet random gekozen, er zit een hele logica achter. Mei is de 5e maand van het jaar; de 5 vertegenwoordigt de 5 dagen van het gemiddeld aantal dagen (tussen 2-7) dat een vrouw of een meisje elke maand menstrueert. De 28 vertegenwoordigt het gemiddelde aantal dagen in een menstruele cyclus.

Internationale Bedplasdag

De International Children’s Continence Society (ICCS) en de European Society for Pediatric Urology (ESPU) hebben in 2015 voor het eerst World Bedwetting Day (WBD) georganiseerd. Het doel van deze dag is om de samenleving, patiënten en artsen ervan bewust te maken dat bedplassen een veel voorkomende medische aandoening is die ernstige gevolgen kan hebben voor het gevoel van eigenwaarde, emotioneel welzijn en dagelijks functioneren van kinderen. Een aandoening die kan en moet worden behandeld.

Deel dit bericht