29 mei – Internationale Dag van het Bedplassen | Wereldspijsverteringsdag | Internationale dag van de VN-Blauwhelmen

Internationale Dag van het Bedplassen 

De International Children’s Continence Society (ICCS) en de European Society for Pediatric Urology (ESPU) hebben in 2015 voor het eerst World Bedwetting Day (WBD) georganiseerd. Het doel van deze dag is om het gewone publiek, patiënten en artsen ervan bewust te maken dat bedplassen een veel voorkomende medische aandoening is die ernstige gevolgen kan hebben voor het gevoel van eigenwaarde, emotioneel welzijn en dagelijks functioneren van kinderen. Een aandoening die kan en moet worden behandeld.

Het thema van World Bedwetting Day 2018 is gelijk aan de vorige edities en blijft zich dus focussen op het feit dat er veel meer gedaan kan worden om kinderen die aan bedplassen lijden, te diagnosticeren en te behandelen.

Wereldspijsverteringsdag

Wereldspijsverteringsdag is een jaarlijks terugkerend evenement met bijbehorende activiteiten en initiatieven die in en na het campagnejaar doorgaan. De World Gastroenterology Organisation (WGO) probeert dit jaar mensen meer kennis bij te brengen over virale hepatitis B en C. Thema 2018: Viral Hepatitis, B and C: Lift the Global Burden.

Maar wat is hepatitis eigenlijk? Hepatitis  is de verzamelnaam voor ontstekingsverschijnselen van de lever (leverontsteking). De verschillende virussen die virale hepatitis veroorzaken worden aangeduid met een letter, lopend van A tot en met E. In Nederland zijn vooral infecties met het hepatitis-A-virus, het hepatitis-B-virus en het hepatitis-C-virus de oorzaak van een virale leverontsteking. Belangrijk om te weten is dat virale hepatitis besmettelijk is en dat bescherming tegen de virussen A en B mogelijk is via vaccinatie.

Internationale dag van de VN-Blauwhelmen 

Deze dag is een eerbetoon aan alle duizenden mannen en vrouwen die wereldwijd onder de vlag van de Verenigde Naties hebben gediend en dienen in VN-vredesoperaties. Internationale dag van de VN-Blauwhelmen is ook een dag waar we stilstaan bij de mannen en vrouwen die hun leven gaven om de internationale vrede, veiligheid en vrijheid te bewaken. Sinds de oprichting van de VN-vredesmacht in 1948 zijn wereldwijd meer dan 3.700 blauwhelmen gesneuveld tijdens het uitoefenen van een missie, dit is met inbegrip van de 129 van vorig jaar.

Blauwhelmen

Vredesoperaties kunnen verschillende vormen aannemen; het kunnen militaire waarnemingsmissies, vredesmachten of een combinatie van beide zijn. Als er door de VN wordt besloten om een vredesoperatie in een conflictgebied te starten, dan krijgt de vredesmacht een duidelijke opdracht. Daarin staat beschreven het doel, de taken, de bevoegdheden, de middelen en de vorm. De uitgangspunten zijn:

  • vooraf instemming van de permanente leden van de VN
  • toestemming om in het conflictgebied te zijn
  • absolute neutraliteit
  • alleen geweld gebruiken als laatste redmiddel ter zelfverdediging.
Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.