29 maart – Nationaal MediaWijsheid Congres | Bewustwordingsdag van de Zeekoe

Nationaal MediaWijsheid Congres

Vandaag wordt door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij het 9e Nationaal Mediawijsheid Congres georganiseerd. Thema dit jaar: online privacy. Tijdens dit congres worden meer dan 20 workshops gegeven met daarin onder andere aandacht voor: mediawijsheid, transmedia storytelling, 21st century skills, personal branding, sexting en privacy. En natuurlijk mag een workshop over “nepnieuws” niet ontbreken!

Bewustwordingsdag van de Zeekoe

Elke laatste woensdag van maart is het International Manatee Appreciation Day, de dag waarop deze spectaculaire zoogdieren in het zonnetje worden gezet. Wil je vandaag een zeekoe in levende lijve zien dan moet je naar Arnhem. Burgers’ Zoo is de enige dierentuin in Nederland die een koppel zeekoeien heeft rondzwemmen.

Er bestaan 4 soorten zeekoeien:

  • Dugongs (doejong) of Indische zeekoe (Rode Zee, Indische Oceaan en de westelijke Grote Oceaan)
  • Amazonelamantijn of Amazonezeekoe of Zuid-Amerikaanse lamantijn (in het stroomgebied van de Amazone)
  • Caribische lamantijn of Amerikaanse manatee of Floridamanatee (kustwateren van de Caribische Zee en Golf van Mexico en de zuidelijke Atlantische Oceaan tot aan Brazilië)
  • West-Afrikaanse lamantijn ( kustgebieden van West-Afrika, ook in rivieren en meren verder in het binnenland)

Een paar weetjes over de zeekoe

Zeekoeien zijn trage en nogal plompe zoogdieren die meestal in ondiepe (zoet)wateren verblijven. Het voedsel van zeekoeien is overwegend plantaardig en bestaat uit zeegras, algen en andere waterplanten en bladeren van mangrovebomen. Lamantijnen hebben per dag zo’n 90 kg voedsel nodig en zijn per dag gemiddeld zes tot acht uur lang met eten bezig.

Wanneer ze niet aan het grazen zijn, zijn ze aan het rusten en liggen ze soms doodstil op de bodem. Tijdens rustpauzes kunnen ze wel vijftien tot twintig minuten onderwater blijven, rusten ze niet dan komen ze om de drie tot vijf minuten naar de oppervlakte om adem te halen

Met uitsterven bedreigd

De Caribische lamantijn was één van de eerste dieren die in 1972 op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten werd geplaatst. In de Amerikaanse staat Florida waren toentertijd nog maar 1.267 van dit soort zeekoeien. Volgens de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) zijn dat er nu 6.250. Een van de redenen dat het zoveel beter gaat met de zeekoe in Florida is dat er een speedboot-verbod is op plekken waar het dier veel voorkomt. De lamantijn is weliswaar een goede duiker, maar werd desondanks regelmatig door speedboten aangevaren. En de daardoor ontstane verwondingen waren vaak fataal.

De Caribische lamantijn heeft weinig natuurlijke vijanden maar dat wordt door de mens flink gecompenseerd. We verkleinen zijn habitat en door illegale jacht, visnetten, vishaken, lood, speedboten en vervuiling brengt de mensen de zeekoe in groot gevaar.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.