29 maart – Media Ukkie Dagen | Dag(en) van de Diversiteit in het Jeugdwerk

8e editie Media Ukkie Dagen

De Media Ukkie Dagen ondersteunen opvoeders, opa’s en oma’s en professionals bij de mediaopvoeding van kinderen in de leeftijdscategorie van 0 tot en met 6 jaar. De initiator is Mediawijzer.net. Met de campagne wil Mediawijzer.net concrete handvatten aanbieden waarmee je thuis aan de slag kunt gaan. De Media Ukkie Dagen zijn van vrijdag 29 maart tot en met vrijdag 5 april.

Thema 2019: van speen tot game

Het begint al in de wieg, het ontdekken van de digitale wereld. Kinderen, ongeacht de leeftijd, weten feilloos hun favoriete filmpje of spelletje te vinden op de tv, smartphone van mama of tablet van opa. Mediavaardigheid wordt met de paplepel ingegoten. Maar mediavaardigheid is niet hetzelfde als mediawijs!

Je bent pas mediawijs als je beschikt over én technische vaardigheden én vaardigheden zoals informatieverwerking, begrip, zelfinzicht (reflectie) en het vermogen om door het inzetten van media problemen zelfstandig op te kunnen lossen of nieuwe creatieve toepassingen te ontwikkelen. Tja, je kan niet verwachten dat de allerkleinsten hierover beschikken. Daar zul je als opvoeder, opa, oma of professional de spruit bij moeten helpen

En hoe doe je dat dan?

Je wilt je kind goed begeleiden in de wondere digitale wereld maar weet niet altijd hoe. En dat is logisch, de ene vraag na de ander komt boven drijven: zitten zij niet te lang achter een scherm? zijn die filmpjes wel geschikt voor mijn peuter? zijn die filmpjes wel kleuterproef? wat zijn goede apps en games? Gelukkig zijn er vele wegen die naar Rome leiden. Deze aanbevelingen staan op de mediaukkiedagen.nl.

Dag(en) van de Diversiteit in het Jeugdwerk

​Het Vlaamse Departement Cultuur, Jeugd en Media is de initiator voor “Dag van de diversiteit in het Jeugdwerk”. De minister van Jeugd heeft vorig jaar een gloednieuw Masterplan Diversiteit ontwikkelt. Een plan waarin het jeugdwerkaanbod meer wordt afgestemd op de noden van alle kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel en dat tevens volop kansen geeft voor ontmoeting en sociale integratie. Inclusief kinderen en jongeren met een beperking of uit een maatschappelijk kwetsbare situatie. Kortom, jeugdwerkaanbod voor alle kinderen en jongeren.

Vandaag gaan diverse instanties inventariseren welke stappen er gezet zijn en wat het vervolgtraject gaat worden. Een zogenaamde beleidsdag. Morgen is de dag waarop het jeugdwerk letterlijk en figuurlijk in het zonnetje wordt gezet. Organisaties werden aangespoord om activiteiten te organiseren. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit bericht