30 maart – Zomertijd | Ligfietsdagen | Compostdag | Bipolaire Dag | Dag tegen Visvangst | Earth Hour | Vlaamse Boekenweek | Dag van het Potlood

Zomertijd

Vergeet niet dat vannacht de zomertijd in gaat, net zoals trouwens in de rest van de Europese Unie. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden: in het voorjaar zet je de klok een uur vooruit, logischerwijs gaat dan in het najaar de klok een uur terug. Dus in het kort: zomertijd → de v van voorjaar verteld je dat je de klok 1 uur vooruit zet. Makkelijker kan ik het niet maken.

Einde zomertijd?

Kan me nog goed herinneren in welk jaar de zomertijd voor het eerst in Nederland werd ingevoerd. We schrijven 1977, en de oliecrisis duurt nu al enkele jaren en dat heeft grote invloed op ons land. We moesten zuinig aandoen met energie, het kabinet-Den Uyl besloot daarom in 1973 om een aantal autoloze zondagen in te voeren. Persoonlijk vond ik dat als 10-jarige helemaal geweldig. Met de rolschaatsen aan over de snelweg, welk kind wil dat nu niet.

De aanhoudende oliecrisis was voor veel Europese landen aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren. De eerste landen voerden het al in 1974 in, Nederland volgde in 1977. Dat uurtje langer licht in de avond zou een hoop elektriciteit schelen. We moesten er in het begin wel aan wennen maar voor de kinderen die naar binnen moesten als het donker werd was de zomertijd een cadeautje.

Wat doen de EU-lidstaten?

Terug in het heden: de kaarten liggen nu compleet anders. Alle inwoners van een EU-land konden stemmen voor wel of geen afschaffing van de zomertijd. Er gaven 4,6 miljoen mensen gehoor aan de oproep en de uitslag was dat 84% voorstander was van het afschaffen van de zomertijd. Appeltje eitje zul je denken, helaas. De Europese Commissie kwam met een voorstel over het beëindigen van de wisseling zomer- en wintertijd. Het Europees Parlement steunde het voorstel maar stemde wel voor een uitstel van 2019 naar 2021.

Wat doen de EU-lidstaten? Zij die de zomertijd als standaardtijd willen houden verzetten op de laatste zondag van maart 2021 voor het laatst de klok. Wil men liever de wintertijd aan houden dan wordt de klokt voor het laatst verzet op de laatste zondag van oktober 2021. Geen eenheid in Europa veroorzaakt straks een wirwar aan tijdzones. Jammer, dit laat zien dat één Europa een utopie blijkt. Geen eenduidige afstemming op velen vlakken. Eén Europa houdt voor mij in: in alle EU-lidstaten gelden dezelfde regels en wetten. Met andere woorden: gelijke monniken, gelijken kappen!

Landelijke Ligfietsdagen

Traditiegetrouw wordt in het laatste weekend van maart de Landelijke Ligfietsdagen gehouden. Deze dagen worden door de ligfietsspecialisten georganiseerd met als doel zoveel mogelijk mensen voor de ligfiets te enthousiasmeren. Vandaag kun je bijvoorbeeld in Leusden met korting een ligfiets huren en daarna een mooie toertocht maken. Of je gaat voor de toertocht over de Afsluitdijk.

Landelijke Compostdag

Voor de 13e keer kan je op de Landelijke Compostdag gratis compost ophalen op diverse plekken in je gemeente. Op de website van je gemeente of in plaatselijke huis-aan-huisbladen staat of jouw gemeente vandaag compost uitdeelt. Weet je ook waarom deze dag in het leven is geroepen? De Vereniging Afvalbedrijven, de Branche Vereniging Organische Reststoffen (BVOR) en gemeenten bedanken ons, de burgers, voor weer een jaar lang trouw het gft-afval en groenafval gescheiden aan te bieden. Ik zeg: graag gedaan!

Wat staat er nog meer in de agenda voor 30 maart?

Deel dit bericht