29 juni – Roze zaterdag | Veteranendag | Zeeuwse Dag van het Paard | Dag van het Wad | Sclerodermie Dag | Dag van de Tropen

Roze zaterdag

De landelijke Roze Zaterdag vindt traditiegetrouw plaats op de laatste zaterdag in juni. Dit jaar is Venlo de gaststad voor Roze Zaterdag. Venlo heeft er voor gekozen om haar zusterstad Krefeld hierin te betrekken en zo hebben we de eerste grensoverschrijdende Roze Zaterdag te pakken.

De dag begint met een interreligieuze geloofsviering, om 12.30 uur gaat de Regenboogparade van start gevolgd door de officiële opening en daarna gaat Venlo-Krefeld los! Je hoeft trouwens geen LGBTIQ‘er (lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex, queer or are questioning their sexual identity) te zijn, iedereen is welkom!

We willen door zichtbaarheid en trots, verrassing en bevestiging, de diversiteit binnen onze samenleving vieren. Respect, begrip, acceptatie en participatie. Voor iedereen. Dus ook voor jou!

Nederlandse Veteranendag

De Nederlandse Veteranendag is in het leven geroepen om de 111.000 veteranen de erkenning en de waardering te geven die ze verdienen. Deze 15e editie begint traditiegetrouw met een bijeenkomst in de Ridderzaal in het bijzijn van Koning Willem-Alexander, vicepremier Hugo de Jonge en minister Bijleveld-Schouten van Defensie. Aansluitend krijgen 80 veteranen op het Binnenhof de herinneringsmedaille voor vredesoperaties uitgereikt.

Even na 13.00 begint de Veteranendag pas echt want dan start het defilé en de vliegshow; tijdens het defilé zullen ruim 3.000 veteranen en militairen door de Haagse Binnenstad defileren. Gedurende de gehele dag is er een groot festival gaande op het Haagse Malieveld.

Als eerbetoon aan alle veteranen wordt vandaag een witte anjer in het knoopsgat gedragen. Je kunt deze dag ook thuis volgen via live streaming of via NPO1, de uitzending begint om ongeveer 12.50 uur.

Zeeuwse Dag van het Paard

De Zeeuwse Dag van het Paard is al weer toe aan haar 50e editie, met recht kun je spreken van een heuse Zeeuwse traditie. Een dag die elke paardenliefhebber eigenlijk niet mag missen. Zo dacht Prinses Beatrix er ook over. Een dag met een ochtendprogramma en een zeer gevarieerd middagprogramma. Je kunt onder andere verbazen over dansende Friezen of een demonstratie schapendrijven. Je verwonderen over de rijtuigen uit het Koninklijk Staldepartement of genieten van de Romeinse Strijdwagen Race.

De Partij van de Dieren hoeft niet te gaan steigeren want de organisatie heeft al besloten om bij extreme hitte het programma aan te passen. Er zal sowieso ruim voldoende drinkwater beschikbaar zijn op het terrein en een afspuitplaats voor de paarden en pony’s.

Dag van het Wad

Een heel weekend lang vieren dat de Waddenzee uniek in de wereld is en sinds 2009 Werelderfgoed is, dat is Dag van het Wad. Twee dagen lang vol met uiteenlopende activiteiten in het Nederlandse Waddengebied. Musea gooien de deuren open, kwelderwandeling op 30 juni, vogels kijken of luisteren naar de spannende verhalen van de jutters. Klik hier voor het overzicht van de activiteiten.

Onderstaande internationale “dagen van” mogen we niet vergeten

Deel dit bericht