30 juni – Social Media Day | Dag van het Parlementarisme | Asteroïden Dag

Social Media Day

Op 30 juni 2010 lanceerde Mashable, een populaire Engelstalige nieuwswebsite, de Social Media Day. Op Sociale Media Dag vieren we wereldwijd de impact die sociale media heeft op ons dagelijks leven. Tegenwoordig kun je sociale media zien als het hart van de wereldwijde communicatie. Wellicht overbodig maar ik zeg het toch: ongeacht op welk platform je actief bent, denk goed na wat je deelt op Social Media en laat je zeker niet over halen tot het maken van pikante filmpjes en/of foto’s. Ongeacht je leeftijd!

Nationale Social Media Onderzoek 2019

Wat komt er uit de negende editie van het Nationale Social Media Onderzoek? Wat het rapport heel duidelijk aangeeft is dat het vertrouwen in social media in alle leeftijdsgroepen is gedaald. Ook is onderzocht welke social media platformen het meest gebruikt worden. Resultaat staat hieronder*:

1.Whatsapp→ 11.9 miljoen→ stijging van 3% t.o.v. 2018
2.Facebook → 10,1 miljoen→ daling van 6% t.o.v. 2018
3.YouTube → 8,7 miljoen → stijging van 9% t.o.v. 2018
4.Instagram → 4,9 miljoen → stijging van 20% t.o.v. 2018
5.LinkedIn → 4,6 miljoen → stijging van 6% t.o.v. 2018

*(bron newcom.nl)

Wat zijn de grootste stijgers en dalers t.o.v 2018? De grootste stijgers zijn toch wel Instagram (+20%) en Pinterest (+18%). De twee grootste dalers zijn Tumblr (-15%) en Foursquare (-11%).

Het dagelijks gebruik laat een bijna identiek beeld zien. Whatsapp wordt het meest gebruikt (9,1 miljoen) daarna volgen Facebook (6,8 miljoen), YouTube (2,4 miljoen), Instagram (2,7 miljoen) en Snapchat sluit de rij (1,3 miljoen).

Internationale dag van het Parlementarisme

Op de dag van het Parlementarisme viert men dat parlementen en parlementaire regeringsstelsels het dagelijks leven van mensen over de hele wereld verbeteren. Het is ook een gelegenheid voor parlementen om de balans op te maken, uitdagingen te identificeren en manieren te ontwikkelen om ze effectief aan te pakken.

Een paar feiten en cijfers over parlementen

  • Elk land in de wereld heeft een vorm van representatieve regering.
  • Parlementaire systemen vallen in twee categorieën: tweekamerstelsel (met twee kamers van het parlement) en éénkamerstelsel (met één kamer). Van de 193 landen zijn er 79 met een tweekamerstelsel en 114 met een éénkamerstelsel, wat een totaal van 272 kamers van het parlement met meer dan 46.000 parlementsleden maakt. (cijfers van de Inter-Parliamentary Union)
  • Het oudste parlement is het Althingi, het IJslandse parlement, dat gesticht is in 930

Internationale dag van de Asteroïde

In december 2016 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om de Internationale Dag van de Astroide van 30 juni op internationaal niveau te vieren. Doel van Dag van de Astroide is om elk jaar een dag te wijden aan de catastrofale gevolgen die een inslag van een asteroïde kan hebben op onze Aarde. Een inslag kan natuurrampen veroorzaken die uiteindelijk het einde van de mensheid kan betekenen.

De Toengoeska-explosie

De datum 30 juni heeft een speciale betekenis omdat op 30 juni 1908
een vrij grote meteoriet ontplofte (geen inslag) boven de rivier de Stenige Toengoeska in Siberië. Naar schatting was deze ontploffing 1.000 keer krachtiger dan de atoombom op Hiroshima. Door de Toengoeska-explosie of Grote Siberische Explosie lagen over een gebied van 40 kilometer de bomen plat. Gelukkig gebeurde dit in een onbewoond gebied anders waren er veel slachtoffers gevallen.

Deel dit bericht