29 februari – Zeldzameziektendag | Wereld RSI-dag

Beide “dagen van” worden elk jaar op de laatste dag van februari gehouden en dat is dus dit jaar op 29 februari.

Zeldzameziektendag 2016: Patient Voice

Dit jaar wordt er voor de negende keer aandacht geschonken aan zeldzame aandoeningen en elk jaar heeft de Zeldzameziektendag ook een ander thema en een andere slogan. Het thema van dit jaar is “De stem van de patiënt”. Hiermee wordt aangegeven welke belangrijke rol de patiënt zelf speelt bij het aangeven van wat ze eigenlijk nodig hebben en hoe hun stem kan aanzetten tot veranderingen die hun eigen leven alsmede het leven van de familie en/of verzorgers kan verbeteren.

Slogan: Join us in making the voice of rare diseases heard

Met deze slogan wil men bereiken dat een ieder die geen zeldzame ziekte heeft of iemand in zijn familie- en/of vriendenkring heeft met een zeldzame ziekte bewust wordt van het feit dat mensen die dat wel hebben vaak geïsoleerd zijn en leven. Wij, de gemeenschap, kunnen hen helpen om uit die isolement te komen. Maak hun stem hoorbaar voor iedereen!

Zeldzame Ziekten Fonds

Als je een zeldzame ziekte hebt of je kind heeft het, dan zoek je informatie, steun en verbondenheid. Je wilt dat dit onderwerp volop aandacht in de media krijgt zodat er geld binnenkomt voor meer wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling van medicijnen. En dat is precies wat het Zeldzame Ziekten Fonds doet! Ook verlenen ze financiële steun aan projecten die het welzijn van een grotere groep patiënten bevordert en in zeer uitzonderlijke gevallen verlenen ze ook individuele hulp.

Wereld RSI-dag

We weten allemaal dat een goede (werk)houding erg belangrijk is maar dat wordt vaak vergeten. Laten we eerlijk zijn, natuurlijk zit je onderuit gezakt op je stoel het lekkerst of hang je met je polsen op je laptop in plaats van deze mooi recht te houden. Komt dit jou bekend voor dan loop je eerder de kans op het krijgen van RSI ( Repetitive Strain Injury ). Want ook een slechte houding kan een oorzaak zijn, net zoals eenzijdig werk en stress.

KANS

In de volksmond wordt RSI vaak geassocieerd met de termen muisarm, tenniselleboog of de sms-duim maar dat dekt de lading niet helemaal. De afkortingen KANS (Klachten aan Arm, Nek en Schouders) en AKB (Arbeidsgebonden Klachten aan het Bewegingsapparaat) omschrijven de klachten eigenlijk beter dan de afkorting RSI alleen de afkortingen KANS en AKB zijn niet echt ingeburgerd.

Beroepsgroepen waar het meeste klachten voorkomen zijn:

  • naaisters (47 procent),
  • metselaars, timmerlieden en andere bouwvakkers (43 procent)
  • laders, lossers en inpakkers (42 procent).
  • secretaresses en typistes (38 procent)

Waarom een RSI (bewustwordings-) dag? “Because Work Shouldn’t Hurt” , mooier kan ik het niet zeggen!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.