1 maart – Nationale Complimentendag 2016 | Dag van de Zelfverwonding

Nationale Complimentendag

Op de dag dat de meteorologische lente begint is het Nationale Complimentendag, mooier kun je het niet hebben, toch? Alleen het woord “lente” zorgt er al voor dat mensen een beter humeur krijgen.
Dat betere humeur maakt een compliment geven natuurlijk makkelijker want als je zelf lekker in je vel zit komt een oprecht gemeend compliment er zonder veel moeite uit. En het mooie is dat áls je een compliment geeft en je ziet de ontvanger dan glimlachen van oor tot oor, dan kan je dag niet meer stuk!

Hoe moeilijk is het om een compliment te geven of te ontvangen?

Juist omdat het vandaag complimentendag is ben ik bij mezelf te rade gegaan hoe vaak ik eigenlijk een compliment geef. De conclusie is dat ik te weinig mensen in mijn directe omgeving een compliment geef. Niet omdat ik het niet wil maar omdat ik er niet bij stil sta.
Het typische is dat als ik een compliment krijg ik me daardoor eerst ongemakkelijk voel en niet goed weet hoe er op te reageren maar uiteindelijk het toch wel super vind om een complimentje te krijgen.

Werknemers willen vaker een “schouderklopje” hun baas.

Kan me daar wel iets bij voorstellen. Vaak hebben leidinggevende de houding van: ze weten toch wat ze moeten doen? Waarom moet ik dan een compliment geven als ze gewoon hun werk doen?
Wel beste leidinggevende, een compliment is een blijk van waardering en juist gebrek aan waardering is één van de redenen waarom medewerkers vaker verzuimen.

Dag van de Zelfverwonding

De bewustwording te vergroten over zelfverwonding is ongelooflijk belangrijk. Bewustwording leidt tot begrip en empathie, het uitbannen van oordeel en angst en het verminderen van het aantal mensen die zich alleen voelen en in stilte lijden. Deze dag is bedoeld om mensen die zich niet zelf verwonden (automutilatie) te onderwijzen over dit onderwerp en aan hen die dit wel doen een reikende hand te bieden.

Dit doen toch alleen tienermeisjes?

Vaak wordt gedacht dat zelfverwonding alleen voorkomt bij tienermeisjes, hoe onjuist is die aanname! Van de Nederlandse volwassen bevolking verwondt 0,01 tot 4 procent zichzelf wel eens bewust, 65 procent tussen de 25 en 54 jaar komt hierdoor zelfs op de Spoedeisende Hulp terecht.

Tis aandachttrekkerij!

Nee, absoluut geen aandachttrekkerij. Mensen die zich zelf verwonden schamen zich en zijn bang dat hun omgeving hen niet begrijpt. Daarom verstoppen automutilanten hun littekens of wonden onder lange mouwen, dragen lange broeken of zelfs polsbandjes in de zomer. Als het echt aandachttrekkerij was dan werd dat heus niet gedaan!

Iemand te veroordelen is makkelijker dan om iemand een oprecht gemeend compliment te geven.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.