28 april – Reddingbootdag | Romeinenweek | Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk | Gedenkdag voor Arbeidsslachtoffers | Internationale Dag van de Dierenarts | Wereld Tai Chi en Qigong Dag | Internationale Bord- en Kaartspellendag | Beeldhouwkunstdag

Nationale Reddingbootdag

Op Reddingbootdag staan we stil bij alle mensen die donateur en/of vrijwilliger zijn voor de KNRM. Maar liefst 1.300 vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor het reddingswerk waarbij ze ondersteund worden door enkele beroepsschippers en personeel van het hoofdkantoor in IJmuiden. Zonder deze vrijwilligers verkeert de KNRM in zwaar weer. Gelukkig worden steeds meer jonge mensen donateur of vrijwilliger en dankzij de vrijwillige bijdragen kunnen de vrijwilligers hun werk blijven doen. Klik hier als je wilt weten waar op Reddingbootdag de activiteiten zijn.

Redders aan Wal

Vandaag zetten alle 45 reddingsstations hun deuren wagen wijd open voor de donateurs en andere belangstellende om een kijkje in de keuken van de Redding Maatschappij te nemen. Maar niet alleen de deuren gaan open er worden ook spectaculaire demonstraties gegeven, rondleidingen en andere activiteiten voor jong en oud. En ben je een Redder aan Wal (donateur) dan mag je meevaren! Wil je dolgraag meevaren maar ben je nog geen Redder aan Wal (donateur) dan is vandaag de uitgelezen dag om donateur te worden.

Nationale Romeinenweek

Tijdens de Romeinenweek van 28 april tot en met 6 mei worden voor jong en oud rondom de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland iedere dag verschillende activiteiten georganiseerd. Het thema “Op reis met de Romeinen” nodigt uit om zelf ook op reis te gaan; op de fiets, te voet of vanaf het water! Klik hier voor het programmaoverzicht.

Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

Dit jaar presenteren Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (SafeDay) en Werelddag tegen Kinderarbeid (WDACL) een gezamenlijke campagne voor veilige en beveiligde werkomgevingen voor alle (jonge) werknemers (in 2030) en voor het beëindigen van alle vormen van kinderarbeid (in 2025). Volgens ilo zijn er wereldwijd 541 miljoen jonge werknemers in de leeftijdscategorie van 15-24 jaar. Deze groep vertegenwoordigt meer dan 15 procent van de beroepsbevolking en zij lopen tot 40 procent meer risico op niet-dodelijke arbeidsblessures dan oudere werknemers.

Gedenkdag voor Arbeidsslachtoffers

Op Workers’ Memorial Day (WMD) herdenken de internationale vakbewegingen jaarlijks alle arbeidsslachtoffers. Wereldwijd vallen er 6.300 slachtoffers per dag, omgerekend kom je dan jaarlijks op meer dan 2.3 miljoen mannen en vrouwen die hun leven verliezen door ongevallen en werkgerelateerde ziekten. In Nederland vallen jaarlijks gemiddeld 60 dodelijke slachtoffers door een bedrijfsongeval en meer dan 4.000 werknemers overlijden door een beroepsziekte. Saillant detail: het merendeel (80%) overlijdt na hun pensionering.

Op diverse plaatsen in het land worden herdenkingen gehouden, sowieso in Utrecht (Centraal Vakbondshuis), in Rotterdam bij het Edo Fimmenmonument, op het regiokantoor van de FNV in Amsterdam en in het Lokaal Vakbondshuis Hengelo.

Wat hebben we nog meer vandaag?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.