dag van de rits

29 april – Dag van de Rits | Dag van de Immunologie | Wereld Wensdag | Dag van de Dans

Internationale Dag van de Rits

Geen idee wie Dag van de Rits heeft bedacht maar dat mag de pret niet drukken, toch? Is het terecht dat “de rits” zijn eigen dag heeft? Daar zeg ik volmondig ja op. De rits maakt ons leven een stuk makkelijker. Zeker voor iemand zoals ik. Mijn fijne motoriek is niet je van het meer dus in plaats van mijn gulp met behulp van een rij knoopjes te moeten sluiten kan ik dankzij meneer Elias Howe in één keer lekker ritsen. Elias Howe, die de naaimachine uitvaardigde, ontving in 1851 een octrooi voor zijn “Automatische, Continue Closure Closure” (automatische, doorlopende kledingsluiter).

De automatische, doorlopende kledingsluiter van Howe

Vaak wordt Elias Howe over het hoofd gezien als de uitvinder van de rits en krijgt Gideon Sunback de eer. Niet vreemd, want na het krijgen van zijn patent in 1851 heeft Elias Howe nooit een serieuze poging gewaagd om zijn kledingsluiter aan de man c.q. vrouw te brengen. Zijn uitvinding lijkt niet op de ritssluiting zoals wij hem kennen. Dat duurt nog even.

Het tijdpad van de Amerikaanse octrooien:
  • 25 november 1851 Amerikaans octrooi 8.540 → verbetering van bevestiging voor kledingstukken”
  • 29 augustus 1893 U.S. Octrooi 504.037 → schoenbevestiging
  • 29 augustus 1893 Amerikaans octrooi 504.038 → slotje of slotje voor schoenen
  • 31 maart 1896 het Amerikaanse octrooi 557.207 → bevestiging voor schoenen
  • 31 maart 1896 US Patent 557.208 → sluiting voor schoenen
  • 29 april 1913 Amerikaans octrooi 1.060.378 → scheidbare sluiting (Gideon Sundback)
  • 20 maart 1917 Amerikaans octrooi 1.219.881 → scheidbare sluiting (Gideon Sundback)
  • 22 december 1936 Amerikaans octrooi 2.065.250 → schuiver

Europese rechten

In 1923 verkocht Gideon Sundback zijn Europese rechten aan Martin Othmar Winterhalter. Hij verbeterde het ontwerp en begon met zijn bedrijf Riri op grote schaal met het produceren. Eerst in Duitsland, daarna in Zwitserland.

Internationale Dag van de Immunologie

Sinds 2005 is de Internationale Dag van de Immunologie dé dag voor Europese wetenschappers om immunologie onder de aandacht van mensen te brengen. Vanwege het grote Europese succes werd in 2007 besloten om deze dag wereldwijd te houden. Deze dag staat in het teken van het vergroten van het wereldwijde bewustzijn van het belang van immunologie in de strijd tegen infectie, auto immuniteit en kanker. Het thema van Dag van de Immunologie 2020 is Autoimmunity and Autoinflammation.

Thema 2020: auto-immuniteit en auto-inflammatoire

Kan me goed voorstellen dat als je niet medisch onderlegd bent deze twee termen je niets zeggen. Het belangrijkste verschil tussen een auto-immuun ziekte en een auto-inflammatoire ziekte is dat de ziekten in de laatste groep erfelijk zijn. Een auto-inflammatoire ziekte wordt ook wel “periodiek koortssyndroom” genoemd. Patiënten hebben vak last van veel verschillende en vage klachten, waardoor het herkennen van de ziekte lastig is. Maar het begint met een ontsteking die zonder aanwijsbare reden ontstaat. En koorts is hét ultieme middel van het lichaam om infecties te bestrijden.

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:

Deel dit bericht