dag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april – Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk | Gedenkdag voor Arbeidsslachtoffers

Dag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk

Sinds 2003 is de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) de initiator van de Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (World Day for Safety and Health at Work). Een internationale jaarlijkse dag waarop veilig, gezond en fatsoenlijk werk centraal staan. Een dag met voorlichtingscampagnes over opkomende trends op het gebied van veiligheid en gezondheid, over arbeidsverwante verwondingen, ziekten en arbeidsslachtoffers. Het zal je dan ook niet verbazen dat het thema voor Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk 2020 Stop de pandemie: veiligheid en gezondheid op het werk kunnen levens redden is.

Veilige werkplekken

Het is niet voor alle werkgevers even makkelijk om tijdens de COVID-19 pandemie de veiligheid voor hun werknemers te garanderen. Veel hangt af van de medewerkers zelf maar ook van de mensen die hun winkel bezoeken. Neem bijvoorbeeld mijn jongste bonuszoon. Hij werkt bij een bouwmarkt die tijdens de hele coronacrisis periode al open is. De verhalen die hij vertelde over het gedrag van de klanten daar gaan je haren recht van overeind staan. Mensen die recht in je gezicht hoesten of niezen, als ze een vraag hebben bijna in je gezicht staan te hijgen en als jij een paar stappen naar achteren zet zij vrolijk weer naar je toe komen lopen.

Onze zoon loopt risico door het gedrag van andere. Maar niet alleen onze zoon, alle mensen die voor hun werk in contact komen met klanten lopen gevaar. Het reproductiegetal zit nu nog onder de 1. Maar of we dat over 2 weken nog hebben?

Internationale Gedenkdag voor Arbeidsslachtoffers

De COVID-19-uitbraak laat zien hoe kwetsbaar onze positie is: qua leven, gezondheid, als samenleving en economisch. Het toont aan hoe belangrijk het is dat werkende mensen (en alle mensen) tegen ziekten worden beschermd, vooral op de werkplek. Op International Workers Memorial Day 2020 worden alle werknemers die door blootstelling aan COVID-19 op het werk zijn overleden herdacht.

Vlaggen halfstok op 28 april

De FNV vraagt bedrijven om vandaag de vlag halfstok te hangen. Waarom? Zij vinden dat er juist nu moet worden stil gestaan bij die mensen die door blootstelling aan COVID-19 op het werk ziek zijn geworden en aan de gevolgen hiervan zijn overleden. Niemand mag ten gevolge van zijn werk sterven!

Deel dit bericht