28 september – Dag van de Thuiszorg | Internationale Dag tegen Hondsdolheid | Wereld Schoolmelkdag | Internationale Dag voor Universele Toegang tot Informatie | International Right To Know Day

Dag van de Thuiszorg

Als mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben langer willen blijven thuiswonen is dat niet mogelijk zonder de fantastische mensen van de thuiszorg. En daarom wordt er al vanaf 1990 op de vierde woensdag van september de Dag van de Thuiszorg gevierd, een dag om alle medewerkers(sters) in de thuiszorg in het zonnetje te zetten.

10e Internationale Dag tegen Hondsdolheid

De Internationale Dag tegen Hondsdolheid is voor een specifieke reden op 28 september. Dit is namelijk de sterfdag van Louis Pasteur, de uitvinder van het rabiës-vaccin. De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) streeft er naar, net zoals Louis Pasteur, om hondsdolheid de wereld uit te krijgen.

Hondsdolheid: een onnodige dodelijke ziekte

Hoe is het mogelijk dat ondanks de aanwezigheid van effectieve vaccins tegen hondsdolheid er nog steeds jaarlijks 60.000 mensen, en dan vooral kinderen, onnodig aan deze ziekte sterven.

Experts verwachten dat mensen en dieren onnodig zullen blijven sterven aan deze pijnlijke en dodelijke ziekte tenzij mensen meer bewust worden gemaakt over hoe men rabiss krijgt en als er direct actie wordt ondernomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan massale inentingscampagnes tegen hondsdolheid voor honden. Dat is precies wat het thema zegt: Rabies: Onderwijzen. Vaccineren. Elimineren.

Wereld Schoolmelkdag

Ik zie door de bomen het bos niet meer…..is melk nu wel of niet gezond? Lijkt me een legitieme vraag op Wereld Schoolmelkdag. Melk rijk is aan calcium, kalium, fosfor en de vitamines B2 (riboflavine) en B12, dat is dus goed! De tegenstanders van het drinken van melk komen met de volgende beweringen op de proppen:

  • melkproducten zouden bijvoorbeeld de kans op Parkinson, osteoporose, kanker, acne kunnen verhogen.
  • melk kan leiden tot verkoudheid
  • magere melk verstoort de hormoonproductie
  • door het drinken van melk kunnen je oren verstopt raken
  • wie veel melk drinkt kan eerder doodgaan
  • het Syndroom van Heiner wordt gelinkt aan melkconsumptie

Internationale Dag voor Universele Toegang tot Informatie

Het is dit jaar voor het eerst dat UNESCO de “Internationale Dag voor Universele Toegang tot Informatie” (IDUAI) op de agenda zet. Een belangrijke dag want het universele recht op informatie is van essentieel belang voor een democratische samenleving waarin een ieder zich kan ontplooien.

Vrijheid van informatie en het recht op informatie is een integraal onderdeel van het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting. Deze dag overlapt mijn inziens een beetje de Internationale Right To Know Day.

Internationale Right To Know Day

Sinds 2003 is het op 28 september de Internationale Right To Know Day. Deze dag gaat over het belang van het individuele recht op toegang tot (overheids)informatie. In Nederland wordt dat recht geregeld in de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Deze wet dient om burgers in staat te stellen overheidsinformatie op te vragen, in de praktijk doen vooral journalisten en vertegenwoordigers van belangenverenigingen dat.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.