28 september – Dag van de Rechtspraak | Internationale Dag tegen Hondsdolheid | Internationale Dag voor Universele Toegang tot Informatie | Internationale Right To Know Day | Wereld Maritieme Dag

Dag van de Rechtspraak 

Voor de beroepsgroep is het vandaag Dag van de Rechtspraak, een dag die bol staat van de workshops, discussies en lezingen die allemaal in teken staan van het thema: De rechter van de toekomst – De toekomst van de rechter. Aanmelden voor het besloten evenement Dag van de Rechtspraak kan helaas niet.

Internationale Dag tegen Hondsdolheid 

Jaarlijks wordt door Global Alliance for Rabies Control (GARC) op de sterfdag van Louis Pasteur, de uitvinder van het rabiës-vaccin, de World Rabies Day georganiseerd en gecoördineerd.

Belangrijkste feiten over rabies

  • hondsdolheid is een virusinfectie van het centraal zenuwcentrum/ hersenen en is 100% dodelijk
  • (zwerf)honden en vleermuizen zijn de grootste veroorzaker
  • massale vaccinatie van (zwerf)honden en voorkomen van hondenbeten kan rabies elimeren
  • de virusinfectie veroorzaakt jaarlijks tienduizenden sterfgevallen, vooral in Azië en Afrika
  • 40% van de mensen die gebeten zijn door een hondsdolle hond zijn jonger dan 15 jaar
  • gebeten? Maak de wond goed schoon met een borsteltje, water en zeep en ontsmet de wond met jodium of alcohol

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE), de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) en GARC hebben een gemeenschappelijk thema voor 2017: Rabies: Zero by 30. In 2030 geen sterfgevallen door rabies.

Internationale Dag voor Universele Toegang tot Informatie 

UNESCO zet dit jaar weer de “Internationale Dag voor Universele Toegang tot Informatie” (IDUAI) op de agenda. Een belangrijke dag want het universele recht op informatie is van essentieel belang voor een democratische samenleving waarin een ieder zich kan en mag ontplooien. Vrijheid van informatie en het recht op informatie is een integraal onderdeel van het fundamentele recht op vrijheid van meningsuiting. Deze dag overlapt mijn inziens een beetje de Internationale Right To Know Day.

Internationale Right To Know Day 

Sinds 2003 is het op 28 september de Internationale Right To Know Day. Deze dag gaat over het belang van het individuele recht op toegang tot (overheids)informatie. In Nederland wordt dat recht geregeld in de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Deze wet dient om burgers in staat te stellen overheidsinformatie op te vragen. In de praktijk maken vooral journalisten en vertegenwoordigers van belangenverenigingen daar gebruik van.

Wereld Maritieme Dag (WMD) 

Het thema van 2017 “IMO- Connecting Ships, Ports and People” bouwt voort op het thema uit 2016 “Shipping: indispensable to the world”. De Internationale Maritieme Organisatie (IMO) richt zich op het helpen van aangesloten lidstaten om maritieme strategieën te ontwikkelen die bijdrage aan een efficiëntere, veiligere en duurzamere scheepvaart. Op deze manier zal IMO samen met de lidstaten een bijdrage leveren tot het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG’s).

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.