28 oktober – Dag van de Stilte | Nationale Bijbelzondag | Schoonmoederdag | Wereld Judo dag | Dag van de Animatie

Dag van de Stilte

We hebben de stiltecoupé in de trein, een stiltecafé in Rotterdam, stilteplekken in de bibliotheken, wie stilte zoekt in Den Haag kan terecht bij elf kerken, kloosters en kapellen. Dit zijn zomaar een paar willekeurige stilteplekken. Maar vaak is de stilte(plek) ver te zoeken in ons dagelijks leven. Stilte is meer dan mediteren, stilte is ook het zijn zonder woorden, zonder wifi, zonder doelen die gehaald moeten worden, zonder rinkelende telefoons. Stilte kan ook gewoon heerlijk niks zijn en dat vieren we op Dag van de Stilte. Je kan aan de dag ook meedoen door bijvoorbeeld thuis mee te doen aan het landelijk stilte-uur van 11 tot 12 uur. Ik zeg: geniet in stilte!

Nationale Bijbelzondag: “Met andere ogen”

Het is vandaag niet zomaar een zondag, nee het is Nationale Bijbelzondag in Nederland en Vlaanderen! Bijbelzondag heeft dit jaar als thema “Met andere ogen”. Mensen worden gevraagd om de Bijbel met een open blik te lezen want, zo wordt gezegd, in elk bijbelverhaal zit meer dan dat je denkt. Men heeft hiervoor het verhaal van Bartimeüs (Marcus 10: 46-52) uitgekozen.

Op Bijbelzondag wordt ook stil gestaan bij het feit dat men hier in alle vrijheid de Bijbel kan en mag lezen. Eveneens wordt er aan gedacht dat de Bijbel niet overal beschikbaar is of in iedere taal vertaald en daarom wil het Bijbelgenootschap dit jaar het collectegeld gebruiken om 10.000 kinderen in Kenia een eigen bijbel te geven.

Wanneer gaan wij Schoonmoederdag vieren?

In Nederland nog niet echt bekend; in Amerika daarentegen vieren ze sinds 2002 deze dag op de laatste zondag van oktober. Wie deze dag bedacht heeft is onbekend, hoogstwaarschijnlijk door bloemenzaken en/of wenskaartenbedrijven, maar dat neemt niet weg dat schoonmoeder ook een eigen dag verdient. Want laten we eerlijk zijn, niet ieder schoonmoeder is een Cruella de Vil.

Ook al hebben schoonmoeders een slechte naam, verdienen ze de reputatie wel die zij hebben? Zijn ze echt zo bemoeiziek, die betweterige manipulatieve loeders? Zo’n 75% van de vrouwen vindt dat echt. Maar waarvan ik schrok is dat 1 op 6 mannen hun schoonmoeder aantrekkelijker vindt dan de eigen vrouw. En houd je vast…..ruim 6 op de 10 mannen voelt zich seksueel aangetrokken tot hun schoonmoeder en een kwart daarvan heeft meerdere keren geflirt met de schoonmoeder. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd hebt! 😉

(informatiebron: dailystar.co.uk)

Wereld Judo dag

Op de verjaardag van de grondlegger van het huidige judo, grootmeester Jigoro Kano, viert de wereld World Judo Day. Wereld Judo dag is een initiatief van de Internationale Judo Federatie (IJF) en heeft tot doel de oorspronkelijke waarden die binnen de judosport gelden ook daarbuiten hoog te houden. Eén van de belangrijkste beginselen is wederzijds respect. Deze dag staat ook in teken om alle judo liefhebbers, coaches, trainers, fans, judoka’s, judoleraren, scheidsrechters en ouders met elkaar te verbinden.

Internationale Dag van de Animatie

Drie jaar voor de gebroeders Lumière met de cinématographe, ’s werelds eerste projectieapparaat, op de markt kwamen was er op 28 oktober 1892 de eerste publieke presentatie van geprojecteerde bewegende beelden te zien geweest. Daarom heeft de ASIFA (in 2002) 28 oktober uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Animatie (IAD), de dag om wereldwijd de kunst van de animatie te vieren.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.