27 oktober – Nacht van de Nacht | Werelddag van het Audiovisueel Erfgoed | Ergotherapie Dag | Fairtrade Week

Nacht van de Nacht: doe het licht uit!

Voor de 14e keer wordt op de dag dat de wintertijd ingaat (klok één uur achteruit!) de Nacht van de Nacht door Nederlandse natuur- en milieufederaties georganiseerd. Dit jaar zullen honderden gemeenten en bedrijven tijdens Nacht van de Nacht de hele nacht hun verlichting niet aan doen.

Tijdens de Nacht worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd door bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, wandelclubs en sterrenwachten. Voor een overzicht van alle activiteiten, klik hier.

Lichthinder

We staan er misschien niet bij stil maar Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Is dat erg? Ja, de biologische klok van mens en dier kan dusdanig van slag raken dat het dag- en nachtritme wordt verstoord waardoor slaapstoornissen of depressies kunnen ontstaan. Nachtdieren vinden geen plek meer om te jagen, raken gedesoriënteerd of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Bij planten raakt de groeicyclus verstoord. Dus ja, lichthinder is iets om even bij stil te staan!

Werelddag van het Audiovisueel Erfgoed

Sinds de eerste editie in 2005 is de Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed in loop der tijd uitgegroeid tot een belangrijk initiatief voor zowel UNESCO als de Coördinerende Raad van Audiovisuele Archieven Verenigingen (CCAAA). De dag is bedoeld om het bewustzijn rondom de gevoeligheid en kwetsbaarheid van het audiovisueel erfgoed te vergroten. Wat is dat: audiovisueel erfgoed? Dat zijn audiovisuele documenten; zoals films, radio- en televisieprogramma’s, geluidsopnamen en bewegende beelden. Natuurlijk worden de audiovisuele conserveringsprofessionals en -instellingen vandaag niet vergeten.

Het thema van dit jaar is : “Your Story is Moving”

Jaarlijks worden er door miljoenen mensen verhalen opgetekend op diverse soorten opnameapparatuur, zowel analoog als digitaal. De verhalen gaan over het dagelijks leven tot aan historische gebeurtenissen. Hoe zorgen we ervoor dat deze grote hoeveelheid aan nieuwe verhalen behouden blijft voor de toekomstige generaties? Hoe gaan we ons nieuwe opgebouwde collectief geheugen bewaren? Hopelijk gaat er niet zoveel verloren als er nu al verloren is van de laatste 150 jaar. De audiovisuele archieven moeten goed beschermd zijn. Tegen al soorten van binnen en buiten komend onheil.

Beeld en Geluid

Wist je dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid één van de grootste audiovisuele archieven van Europa heeft? Beeld en Geluid beheert een archief met meer dan 1.000.000 uur radio, televisie, film, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Dat media-archief is ons eigen “Audiovisueel Erfgoed”.

Wereld Ergotherapie Dag (WED18)

Deze dag is een initiatief van de World Federation of Occupational Therapists (WFOT) en wordt sinds 2010 georganiseerd. Wereldwijd worden op andere dagen/maanden ergotherapie of de ergotherapeut bejubeld. De WFOT wil met deze ene internationale dag alle vieringen bijeen brengen.

Dus vandaag zullen ergotherapeuten het vak ergotherapie bij het brede publiek onder de aandacht gaan brengen. Wereldwijd is het thema “Celebrating our global community”, het Nederlandse thema is “thuis in zorg en Welzijn”.

Fairtrade week

Niet één maar twee Fairtrade weken worden er dit jaar georganiseerd door de Stichting Max Havelaar. Vandaag begint de najaarseditie en deze duurt tot en met 4 november. Gedurende de landelijke campagneweek kun je in duizenden supermarkten en winkels Fairtrade producten met korting kopen. Deze actie moet ertoe leiden dat wij, de consument, stil staan bij het belang van eerlijke handel.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.