27 mei – Dag van de FG | Dag van de BOA | Dag van de Zonnebrand | Memorial Day

Dag van de FG

Mijn focus lag bij het schrijven niet op wat de reeds uitverkochte congresdag van de FG ons brengt maar ik wilde eerst weten wat in hemelsnaam een FG is. De afkorting FG staat voor Functionaris voor de Gegevensbescherming. En waarom hebben we die nodig? De Functionaris voor de Gegevensbescherming (of in het engels ‘DPO’: data protection officer) is een onafhankelijke deskundige op het gebied van gegevensbescherming. Zijn/haar taken? Informeren en adviseren van de organisatie en de werknemers over de AVG, toezien op de naleving van de AVG, helpen bij PIA’s en optreden als aanspreekpunt voor de Autoriteit Persoonsgegevens. Een hele mond vol.

Dag van de BOA

Dag van de BOA is een congres voor en door de BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar). Het is een evenement waar de BOA inspiratie op doet, op de hoogte wordt gebracht van de laatste ontwikkelingen en waar kennis en ervaringen worden gedeeld in het netwerkcafé.

Wat betekent BOA?

BOA staat voor buitengewoon opsporingsambtenaar met opsporingsbevoegdheid. Met een opsporingsbevoegdheid mag een boa bepaalde strafbaren feiten opsporen op een bepaald werkterrein. Sommige hebben politiebevoegdheden zoals fouilleren en mogen geweldsmiddelen inzetten zoals handboeien, wapenstok, pepperspray of vuurwapen. Maar een boa is géén politieagent.

Een boa is gespecialiseerd op een bepaald werkterrein en weet daardoor vaker meer over de wetgeving op dat werkterrein dan de politie. Als voorbeeld: een jachtopziener weet meer over de wetgeving rond de jacht dan een politieagent. Wil je meer weten over de boa, de werkterreinen ( domeinen ) of wil je boa worden? Klik dan hier.

Dag van de Zonnebrand

Overmatige blootstelling aan ultraviolette straling van zonlicht kan schade aan de huid veroorzaken. Op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid én een groter risico op huidkanker. Kun je zonnebrand tegen gaan? Ja zeker, door uit de zon te blijven en door zonnebrandcrème te gebruiken. Denk niet dat je onder een parasol geen zonnebrandcrème nodig hebt. Ook als je onder de parasol zit kun je door weerkaatsing worden blootgesteld aan ultraviolette straling. Kortom, het maakt niet uit waar je bent of in welk jaargetijde we zijn, ultraviolette straling is er (bijna) altijd. Gebruik daarom zonnebrandcrème als je huid je lief is!

Hoe lang is zonnebrandcrème eigenlijk houdbaar?

Dat verschilt per zonnebrandcrème, check in ieder geval de “periode na opening” (PNO) op de verpakking. Deze staat aangegeven met een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M is tot 12 maanden na de opening te gebruiken). Belangrijk is dat de zonnebrandcrème op de juiste manier bewaart is om de werking te behouden. Als je dat doet kan je de zonnebrand van vorig jaar zeker dit jaar nog gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de factor langzaam minder wordt. Heb je een gevoelige huid dan kan het geen kwaad om nieuwe zonnebrandcrème te kopen.

Memorial Day

Memorial Day is de Amerikaanse versie van onze dodenherdenking. Op Memorial Day worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. Niet alleen in Amerika wordt hier aandacht aanbesteed, ook in Nederland en België. Wij herdenken op deze dag de Amerikaanse militairen die hun leven gaven voor onze vrijheid. In Nederland vindt de herdenking plaats op het Netherlands American Cemetery and Memorial (8.301 begraven soldaten) en in België in Waregem op het Flanders Fields American Cemetery.

Deel dit bericht