28 maart – Schortelwoensdag | Grote Rekendag | Nationaal MediaWijsheid Congres | Bewustwordingsdag van de Zeekoe

Schortelwoensdag

De woensdag voor Pasen wordt Schortelwoensdag of Schorselwoensdag genoemd. Het woord “schortelwoensdag” verwijst naar het middeleeuwse gebruik dat men van woensdag tot en met zaterdag voor Pasen geen orgelmuziek mocht spelen en dat men geen kerkklokken mocht (/kon) luiden. Want volgens de katholieke visie waren de kerkklokken tussen Witte Donderdag en Paaszaterdag in Rome paaseieren halen. Hoe serieus kan men zijn, het lijkt wel een sprookje.

Afijn! Muziek en klokgelui werden dus geschorst ofwel opgeschort; daar ligt de oorsprong van de naam. Schortelwoensdag wordt ook Heilige Woensdag, Grote Woensdag of Verraaddag genoemd. In orthodoxe kringen kan je op de woensdag voor Pasen het Mysterie van de Ziekenzalving ontvangen.

Bim bam beieren, de koster lust geen eieren

Ken je dat liedje van die koster die geen eieren lustte? Vast wel, zo niet daar komt ie aan: Bim bam beieren de koster lust geen eieren, wat lust de koster dan? Spek in de pan. Je nooit afgevraagd waarom we dit zongen? Heel eerlijk gezegd, ik ook niet. Maar ik was op zoek naar meer uitleg over Schortelwoensdag, en tijdens mijn zoektocht kwam dit liedje voorbij.

Lang geleden was het klaarblijkelijk in verschillende streken gewoon dat als de klokken zwegen misdienaars met kleppers (klepperjongens) de straat opgingen om de uren aan te geven. Op Paaszaterdag gingen zij de straat op om eieren en geld op te halen voor de pastoor en koster, opdat de klokken weer gingen luiden. Het kwam voor dat de opbrengst zó groot was dat de pastoor op een gegeven moment geen ei meer kon zien, hij had liever spek in de pan. Volgens de overleveringen is zo het rijmpje Bim bam beieren ontstaan.

(bron: .Jef de Jager)

Grote Rekendag

Op de Grote Rekendag worden kinderen met allerlei activiteiten gestimuleerd om onderzoekend te leren rekenen. Dit gebeurt niet enkel door middel van simpel delen en vermenigvuldigen. De Grote Rekendag is een dag waarop alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen de kans krijgen met uitdagende opdrachten aan de slag te gaan. Het thema van 2018 is: “De school als pakhuis”. Kinderen leren systematisch na te denken tijdens activiteiten zoals: inventariseren, stapelen, verplaatsen, coderen.

Nationaal MediaWijsheid Congres

Vandaag wordt door de Nationale Academie voor Media en Maatschappij de tiende editie van het Nationaal Mediawijsheid Congres georganiseerd. Thema dit jaar: Digitale en Media-Ethiek. Tijdens het congres worden er diverse workshops gegeven die aansluiten op het thema.

Bewustwordingsdag van de Zeekoe

Elke laatste woensdag van maart is het International Manatee Appreciation Day, de dag waarop deze spectaculaire zoogdieren in het zonnetje worden gezet. Wil je vandaag een zeekoe in levende lijve zien dan moet je naar Arnhem. Burgers’ Zoo is de enige dierentuin in Nederland die een koppel zeekoeien heeft rondzwemmen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.