afbeelding versterkt stonewall herdenking

28 juni – Stonewall Herdenking | Internationale Piercingdag | CAPSLOCKDAY | Tau-dag

De Stonewall Herdenking? Wat herdenken we dan precies?

In 1969 vonden in New York de Stonewall rellen plaats. Deze rellen zijn genoemd naar de Stonewall Inn. In deze Gay Bar kwamen veel holebi’s bijeen. Zij werden stelselmatig door de politie getreiterd. Op 28 juni 1969 waren de gay klanten het zat en kwamen in opstand tegen de politie. Ze waren klaar met de intimidaties en pesterijen, ze vochten terug. Ze riepen: “We are going to be who we are”. Er werd niet langer geaccepteerd dat LHBT’er als tweederangs burgers werden behandeld. Iedereen dient als gelijke te worden behandeld door de samenleving en door de overheid. Helaas geldt dat nu nog steeds niet overal. En als je denkt dat Nederland zo tolerant is dan moet ik je teleurstellen. Ook in Nederland voelen LHBTI’ers zich niet altijd veilig.

Feiten en cijfers op een rij

Dit staat te lezen op movisie.nl over de feiten en cijfers over negatieve reacties en geweld waar Nederlandse LHBTI’ers mee te maken hebben:

44% van de biseksuele of bi+ vrouwen en bijna een kwart van de biseksuele of bi+ en homoseksuele mannen en lesbische vrouwen heeft in het jaar voorafgaand aan CBS-onderzoek uit 2020 seksueel geweld meegemaakt. Biseksuele of bi+ vrouwen (21%) en biseksuele en bi+ mannen (15%) ervaren het vaakst geweld achter de voordeur. Bij LH-personen is dit 11% tegenover 9% onder heteroseksuele vrouwen en 7% onder heteroseksuele mannen. (Prevalentiemonitor Huiselijk Geweld en Seksueel Geweld, CBS 2020)

Een dag na de Stonewall Herdenking moet ik toch even wat kwijt

De regenboogvlag is de laatste dagen volop in het nieuws geweest. Afgelopen weekend werden iconische gebouwen, bruggen en voetbalstadions en andere objecten in de kleuren van de regenboog verlicht. Prachtig om te zien. Gisterochtend werd op Schiphol aan de voetbalsupporters die naar Boedapest gingen regenboogkleuren zweetbandjes en dergelijke uitgereikt. De supporters die met eigen vervoer naar Boedapest zijn gekomen hebben vlaggen, T-shirts, complete pakken, spandoeken meegenomen. Dit allemaal uit protest tegen een pas in Hongarije ingevoerde antihomowet.

Dat je gisteren tijdens de wedstrijd geen vlag of zo hebt kunnen ontdekken is omdat de UEFA dit heeft verboden. Niet alleen in het stadion, zelfs in de fanzone mocht het niet. En dit kan allemaal omdat op die plekken de regels van de UEFA gelden. Waarom is de UEFA dan niet net zo strikt met het naleven van hun mondkapjes regels? En als je een mondkapje hebt in de kleuren van de regenboog? Moet je die dan ook inleveren? Terwijl ik dit schrijf hoor ik Tom Egbers zeggen dat de UEFA naar buiten komt met een statement. “Het mag toch”, roept hij.

Internationale Piercingdag

Piercings in je lichaam zetten is al zo oud als de weg naar Rome. Ouder eigenlijk, Ötzi de ijsmummie uit de Kopertijd (5500-3300 v. Chr.) had al een dikke piercing in het oor. Maar dit terzijde. De trend van dit jaar zijn extra gaatjes in je oorlel. En dan niet 1 extra gaatje, maar zoveel mogelijk. En in die gaatjes gaan bellen en ringen. De meest trendy piercing is de conchpiercing. Dat lijkt iet wat op de helix piercing, alleen zit de conchpiercing wat lager in het oor. Het dragen van een ring hierbij is echt in trek.

INTERNATIONAL CAPSLOCKDAY

Iedereen heeft vandaag een vrijbrief om ongestraft en ongegeneerd HOOFDLETTERS te gebruiken. Wat begon als het te kakken zetten van mensen die denken dat als ze woorden in hoofdletters zetten meer indruk maken met hun bericht is uitgegroeid tot een heuse internationale dag die zowel vandaag als 22 oktober wordt gevierd. Je zult het vandaag wel merken op sociale media. Tip: online in hoofdletters schrijven staat gelijk aan schreeuwen.

Tau-dag

Zoals de aanhangers van Pi hun Pi-dag hebben zo hebben de aanhangers van Tau hun Tau-dag. Volgens de Tau-aanhangers is het gebruik van Tau beter dan Pi omdat het berekeningen makkelijker, handiger en logischer zou maken. Maar wat is Tau dan? Het getal Tau is een wiskundige constante die exact het dubbele van pi is dus 6,2831853071. Omdat in het Amerikaanse kalender-systeem 28-06 als 6/28 wordt geschreven hebben we de verklaring waarom Tau-dag op 28 juni wordt gehouden.

Wil je meer weten over Tau? Klik dan hier, je gaat rechtstreeks naar de website waar je “The Tau Manifesto” kunt lezen. Natuurlijk is er ook “The Pi Manifesto” en zoals zo vaak zal de waarheid in het midden liggen.

Deel dit bericht