afbeelding versterkt modderdag

29 juni – Internationale Modderdag | Dag van de Camera | Internationale Dag van de Tropen | Wereld Sclerodermie Dag | Internationale Donau-dag

Internationale Modderdag

In 2009 ontstond op het World Forum for Early Childhood Care and Education in Belfast het idee voor een International Mud Day (Internationale Modderdag) . Twee leden van de Nature Action Collaborative for Children, Gillian McAuliffe uit West-Australië en Bishnu Bhatta uit Nepal, bespraken de uitdagingen waarmee kinderen in hun land te maken hebben als ze in de modder wilden spelen. In het Australische Perth was geen modder en in Nepal is er volop modder maar zijn geen schone kleren of zeep voorhanden. Op haar school in Perth vertelde Gillian McAuliffe aan een groep van zeven- en achtjarigen het verhaal over modderdag in Nepal en het gebrek aan schone kleren.

De kinderen besloten dat ze kleren naar de kinderen in Nepal konden sturen zodat ze in de modder konden spelen. Ze zamelden in drie weken tijd $ 1.000 AUS in en stuurden het naar Nepal voor niet alleen kleding. Ook voor een maaltijd voor de kinderen want zij hadden al 4 maanden geen vleesmaaltijd meer gehad. De Australische kinderen wilden op dezelfde dag als de kinderen uit Nepal een Mud Day. Zodat ze allemaal “samen” als gelijken in de modder konden spelen. Want spelen met water en zand vinden per slot van rekening alle kinderen leuk ongeacht leeftijd, ras en religie!

Modderdag in Nederland en België

Sinds 2013 vieren scholen en de kinderopvanglocaties in Nederland ModderDag. In Nederland wordt Modderdag sinds 2016 door IVN Natuureducatie georganiseerd. ModderDag organiseer je zelf. Als school, gastouder, kinderdagverblijf, BSO, bezoekerscentrum: iedereen die het spelen van kinderen in de natuur belangrijk vindt kan zich aansluiten bij ModderDag. Dit staat letterlijk te lezen op ivn.nl. Dit jaar doen zo’n 5.000 kinderdagverblijven, bso’s, basisscholen en openbare locaties in Nederland me. Das goed voor ruim 160.000 kinderen die heerlijk in de modder kunnen spelen. Tis trouwens ideaal weer er voor: gemiddeld 23 graden en 70% kans op regen.

In België wordt internationale Modderdag sinds 2015 georganiseerd. De eerste Modderdag was in Houthalen-Helchteren. Hoe het de jaren daarna is gegaan kan ik niet terugvinden. Net zo min of er dit jaar ook een Belgische Modderdag wordt gehouden.

Dag van de Camera

Het meest voor de hand liggende op Dag van de Camera is foto’s nemen. En dan niet met je smartphone maar met een heuse fotocamera. Maar goed hoeveel mensen fotograferen nog met een fotocamera? Ik zelf behoor tot de groep die overstag is gegaan en nu alleen nog maar foto’s maak met mijn mobielleke. Ik ben niet zo’n kniesoor dus het maakt mij niet uit met welk apparaat je foto’s neemt. Maak je vandaag foto’s, deel ze dan ook met anderen door ze op Facebook, Twitter of Instagram. Gebruik dan de hashtag #cameraday. Weet je waar je mooie foto’s van kan maken? Kinderen die spelen in de modder.

Klaar met moddergooien? Er staan nog 3 dagen op de kalender:

– – – – – – – – – – – – – – – – — – – – – – – – – – – – – – – – –

Deel dit bericht