28 februari – Guust Flater | Sterrenkijkdagen | Dag Diversiteit in het Jeugdwerk | Sta-op-tegen-Pesten

Guust Flater: 63 jaar geleden voor het eerst

Guust Flater, de jongeren onder ons zullen hoogstwaarschijnlijk niet weten wie Guust Flater is. Bij de oudere generatie zal wellicht een belletje gaan rinkelen. Een korte omschrijving van de persoon Guust; bij iedereen op de werkvloer zal er wel een Guust Flater rondlopen, je kent het type vast wel. Neem in gedachten die collega die eigenlijk totaal niet geschikt is als werknemer; hij/zij is lui, onhandig, eigenwijs en doet vooral waar hij/zij zelf zin in heeft. Waar hij/zij voor verantwoordelijk is komt nooit af en overal waar hij/zij verschijnt blijft een chaotisch toestand achter. De briljante ideeën die hij/zij heeft eindigen altijd rampzalig. Dat is nou typisch Guust.

Guust Flater was een geliefd stripfiguur

Het(strip)weekblad Robbedoes waarin de strip Guust Flater stond werd in veel landen gelezen. En ieder land had een andere naam voor Guust:

  • Vakse Viggo (Deens)
  • Gaston (Duits/Zweeds/Italiaans)
  • Niilo Pielinen (Fins)
  • Gaston Lagaffe (Frans)
  • Viggó Vioutan (IJslands)
  • Viggo ( Noors)
  • Gaston el gafe (Spaans)
  • Sjapsjal Gazi (Turks)

44e Landelijke Sterrenkijkdagen

De 44e editie van de Landelijke Sterrenkijkdagen vallen dit jaar op 28-02, 29-02 en 1 maart. Mocht het weer op de Sterrenkijkdagen nu niet mee werken dan is er een alternatief aanvullend programma met lezingen, dia’s, demonstraties van telescopen, informatie over sterrenkunde als hobby en rondleidingen. Kortom het blijft de moeite waard om even binnen te wippen bij een sterrenwacht bij je in de buurt. Klik hier voor een overzicht van de Nederlandse deelnemers. In België wordt op 28 en 29 februari de sterren kijken dagen gehouden. Waar? Hier.

Dag Diversiteit in het Jeugdwerk

​Het Vlaamse Departement Cultuur, Jeugd en Media organiseert voor de derde en laatste keer de “Dag van de diversiteit in het Jeugdwerk”. De minister van Jeugd heeft twee jaar geleden het Masterplan Diversiteit ontwikkelt. Een plan waarin het jeugdwerkaanbod meer wordt afgestemd op de noden van alle kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel en dat tevens volop kansen geeft voor ontmoeting en sociale integratie. Inclusief kinderen en jongeren met een beperking of uit een maatschappelijk kwetsbare situatie. Kortom, jeugdwerkaanbod voor alle kinderen en jongeren. De Dag Diversiteit in het Jeugdwerk richt zich tot coördinatoren en beleidsmedewerkers van jeugdwerkorganisaties.

Sta-op-tegen-Pesten

International Stand Up to Bullying Day (ISUTBD) is een wereldwijd breed gedragen dag om in actie te komen tegen pesten op scholen, werkplekken, eigenlijk overal. In Nederland hebben we Paarse Vrijdag en de Landelijke Dag Tegen Pesten (19 april). Paarse Vrijdag wordt elk jaar op de tweede vrijdag van december gehouden en richt zich op scholen. ISUTBD wordt twee keer per jaar gehouden. Op de laatste vrijdag van februari en op de laatste vrijdag in november.

Hoe is ISUTBD (Pink Shirt Day) begonnen?

International Stand Up to Bullying Day is het resultaat van wat 2 jonge Amerikaanse scholieren kunnen bereiken. Travis Price en David Shepherd namen het op voor een jonger schoolgenootje die gepest en uitgescholden werd omdat hij op zijn eerste schooldag een roze poloshirt droeg. Hoe ze dat deden? Een pracht van een actie vind ik het. Zij gingen naar een goedkope zaak en kochten daar 50 goedkope T-shirts en deelde ze de volgende dag uit op school. Ze hadden ook zoveel mogelijk schoolgenootjes ge-e-maild en gevraagd of ze de volgende dag iets roze wilde aantrekken. Er ontstond een ware zee van roze op het schoolplein.

Deze actie trok nationale en internationale media-aandacht, waaronder een oproep van Ellen DeGeneres om in haar talkshow aanwezig te zijn. Het roze virus kreeg vleugels. In 2017 namen meer dan 10 miljoen mensen uit 32 verschillende landen deel aan Pink Shirt Day.

Deel dit bericht