27 april – Koningsdag | Morsecode dag | Wereld Design Dag | Wereld Tapir Dag | Dag van het Zwitserse Bier

Koningsdag in Groningen

De hamvraag van de dag: blijft het tijdens Koningsdag droog in Groningen? Waarschijnlijk blijft het tijdens het Koninklijk bezoek aan de binnenstad van Grunnen tussen 11.00 en 13.00 uur droog maar daarna is er 50% kans op regen. Bij weinig wind wordt het ongeveer 15 graden in Groningen. Ik zou in ieder geval wel de oranjekleurige poncho meenemen want wat het weer betreft kan ik maar één ding zeggen: ’t is nait aal doage kovvie mit kouke.

Morsecode dag

Op Morsecode Day herdenken we dat in 1835 morsecode is uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse met het doel deze te gebruiken voor de telegrafie. En telegrafie wordt algemeen beschouwd als een voorloper van de latere digitale communicatie. De morsecode bestaat uit strepen en punten: elk cijfer, letter en leesteken heeft zijn eigen code. Tot 2000 werd de morsecode nog gebruikt door de Nederlandse marine en luchtvaart. Nu gebruikt men satellietverbindingen.

De Koninklijke marine gebruikt nog steeds morse voor lichtmorse seinen. Maar er hoeft natuurlijk maar één cyberaanval of een aanval op de satellieten plaats te vinden of alles ligt er uit. Het blijft dus erg handig als je morsecode beheerst. Ik ga voor de zekerheid toch maar het SOS in morse code leren, want gewitooitnooitnie. biepbiepbiep bieeeeeeeepbieeeeeeeeepbieeeeeeeeeep biepbiepbiep

Wereld Design Dag

Op 27 april 1963 werd International Council of Graphic Design Associations (icograda) opgericht. Een organisatie die zich inzette voor de grafische ontwerp sector en haar designers, die de mens en het milieu daarbij niet uit het oog verloor. Om stil te staan bij de start van de vereniging lanceerden Icograda in 1995 World Design Day. Op WWD (World Design Day) wordt ook stil gestaan bij de rol die deze sector heeft gehad en heeft in ons leven. De wereld zou er een stuk minder mooi uit zien zonder “design”.

Het thema van WDD 2018 borduurt voort op het thema van WWD 2017 “Start Young”. WWD 2017 richtte zich specifiek op kinderen vanuit de gedachte dat “de kinderen van vandaag de leiders van morgen zijn”. Ico-D wil kinderen op jonge leeftijd enthousiasmeren voor het vakgebied “design” door bijvoorbeeld educatieve workshops aan te bieden.

Het is een gegeven dat designers beschikken over de volgende kwaliteiten: optimistisch, creatief, analytisch, nieuwsgierig, empathisch vermogen hebbend, een designer is iemand die goed kan samenwerken en die niet alleen nadenkt over de lange, maar ook over de korte en middellange termijn. Als alle kinderen leren te denken en te doen als designers dan zullen we in de toekomst geen wereldleiders meer hebben als Trump, Poetin of Erdoğan. 😉

Wereld Tapir Dag

Dankzij ontginning van het regenwoud voor mijnbouw, palmolieplantages, wegen of nederzettingen is de tapir een bedreigd diersoort geworden. Is dat erg? Ja! De tapir is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem, doordat ze vooral bladeren en vruchten eten zijn ze de “zaadverspreider” van het regenwoud. En dat is het bruggetje naar het doel van World Tapir Day. Deze dag is bedoeld om meer aandacht te genereren voor de stille kracht van het regenwoud en om donaties binnen te hengelen zodat er land gekocht kan worden waarop tapirs vrij kunnen rondlopen zonder dat de mens hen bedreigd.

Dag van het Zwitserse Bier

De initiator van Dag van het Zwitserse Bier de Brauereien des Schweizer Brauerei-Verbandes wil met deze dag de “Zwitserse biercultuur en brouwtraditie” met alle Zwitsers vieren. Zij organiseren daarom allerlei “bier”activiteiten. Deze dag is tevens de officiele start van het Zwitserse bierseizoen. Prost!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.