koningsdag 2020

27 april – Koningsdag 2020 | Morsecode Dag | Design Dag | Tapir Dag

Koningsdag 2020

Wat ik niet begrijp is waarom we zo nodig dit jaar de naam Koningsdag moet veranderen in Woningsdag of Balkoningsdag. In mijn optiek is Koningsdag gewoon Koningsdag, ongeacht de invulling. Het moge duidelijk zijn dat Koningsdag 2020 anders dan anders wordt. Hoe gaan we Koningsdag 2020 vieren? Er zijn online alternatieven, neem je in vogelvlucht mee:

Wat er precies in jou buurt gebeurt, staat op koningsdagthuis.nl. Op die website verschijnen ook de beelden van hoe koning Willem-Alexander zijn 53e verjaardag viert met zijn gezin.

Morsecode Dag

Op Morsecode Day herdenken we dat in 1835 morsecode is uitgevonden en ontwikkeld door Samuel Morse. Oorspronkelijk bedacht voor de telegrafie. En telegrafie wordt algemeen beschouwd als een voorloper van de latere digitale communicatie. De morsecode bestaat uit strepen en punten: elk cijfer, letter en leesteken heeft zijn eigen code. Tot 2000 werd de morsecode nog gebruikt door de Nederlandse marine en luchtvaart. Nu gebruikt men satellietverbindingen.

De Koninklijke marine gebruikt nog steeds morse voor lichtmorse seinen. Maar er hoeft natuurlijk maar één cyberaanval of een aanval op de satellieten plaats te vinden of alles ligt er uit. Het blijft dus erg handig als je morsecode beheerst of je gebruikt een morsecode-vertaler. Ik ga voor de zekerheid toch maar het SOS in morse code leren, want gewitooitnooitnie. biepbiepbiep bieeeeeeeepbieeeeeeeeepbieeeeeeeeeep biepbiepbiep.

Wereld Design Dag

Op 27 april 1963 werd International Council of Graphic Design Associations (Icograda) opgericht. Een organisatie die zich inzet voor de grafische ontwerp sector en haar designers, die de mens en het milieu daarbij niet uit het oog verloor. Om stil te staan bij de start van de vereniging lanceerden Icograda in 1995 World Design Day. Op WWD (World Design Day) wordt ook stil gestaan bij de rol die deze sector heeft gehad en heeft in ons leven. De wereld zou er een stuk minder mooi uit zien zonder “design”.

World Design Day wordt virtueel

Het thema van dit jaar is: Wees Professioneel! (Be Professional!). Ontwerpers moeten zich bewust zijn van de impact van hun acties en de verantwoordelijkheden die ze gezamenlijk hebben om ze professioneel uit te voeren. Elke ontwerper moet zichzelf de vraag stellen of hij een echte professional is of niet. Er is een groot verschil tussen het naleven van de professionele standaard en de wensen vervullen van de klant.

Soms staan deze haaks op elkaar en als professional kun niet gaan compromitteren tussen deze twee. Uiteindelijk is de ontwerper verantwoordelijk voor de sociale, culturele en milieukosten van het geleverde werk. De evenementen voor de 2020-editie zal door COVID-19 pandemie online gaan of sociale mediakanalen.

Wereld Tapir Dag

Dankzij ontginning van het regenwoud voor mijnbouw, palmolieplantages, wegen of nederzettingen is de tapir een bedreigd diersoort geworden. Is dat erg? Ja! De tapir is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem. Doordat ze vooral bladeren en vruchten eten zijn ze de “zaadverspreider” van het regenwoud. En dat is het bruggetje naar het doel van World Tapir Day. Deze dag is bedoeld om meer aandacht te genereren voor de stille kracht van het regenwoud en om donaties binnen te hengelen zodat er land gekocht kan worden waarop tapirs vrij kunnen rondlopen zonder dat de mens hen bedreigd.

Deel dit bericht