27 november – #GivingTuesday | Nobelstichting

#GivingTuesday

#GivingTuesday wordt sinds 2012 jaarlijks gevierd op de dinsdag na Thanksgiving (in de VS). Initiator van #GivingTuesday is 92nd Street Young Men’s and Young Women’s Hebrew Association (YM-YWHA), in samenwerking met de United Nations Foundation. De YM-YWHA, ook wel 92nd Street Y (92Y) genoemd, is een veelzijdige culturele instelling en gemeenschapscentrum uit New York (VS). #GivingTuesday wordt in samenwerking met de sociale media wereldwijd gepromoot.

Wat is het doel achter #GivingTuesday?

Het doel achter #GivingTuesday was (is) om iets terug te geven aan de samenleving na je volgevreten te hebben op Thanksgiving en je slag te hebben geslagen op Black Friday en/of Cyber Monday. Wat klein begon is uitgegroeid tot een wereldwijde internationale dag van liefdadigheid, een dag waarop veel online winkels en bedrijven een percentage van hun opbrengst doneren aan een goed doel. Een dag waarop mensen worden opgeroepen om een donatie te doen aan het goede doel van hun keuze.

Een donatie is meer dan alleen maar vanuit je luie stoel een geldbedrag overmaken, weet je wat het mooiste is dat je kunt doneren? TIJD! Doe boodschappen voor die oudere buurtbewoner, ruim de rotzooi van de straat op, ga een dagje helpen in het bejaardentehuis, zo zijn er tal van activiteiten te bedenken die meer waarde hebben dan geld.

Nobelstichting wordt opgericht

Op 27 november 1895 tekende Alfred Nobel zijn laatste testament en in dat testament legde hij vast dat van de rente van zijn kapitaal, circa 32 miljoen Zweedse kronen, elk jaar op zijn sterfdag vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt. Hiertoe moest de Nobelstichting worden opgericht. De Nobelprijzen moesten gaan naar personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid, voor bijzondere vondsten, ontdekkingen, onderzoeken, verrichtingen en aangelegenheden op diverse wetenschappelijke gebieden.

Voor degene die niet weten wie Alfred Nobel (1833-1896) was: hij was een Zweeds chemicus, internationaal industrieel, dichter en filantroop. Het bekendst werd hij om zijn uitvinding van het ‪dynamiet in 1866.

De dichter Alfred Nobel

Literatuur was altijd een belangrijk onderdeel van het leven van Alfred Nobel. Hij was zelf ook een verdienstelijk dichter en op 18-jarige leeftijd schrijft Alfred Nobel tijdens een bezoek aan Parijs het gedicht “You say I am a riddle – it may be”. Wil je het hele gedicht lezen klik hier.

A Riddle

You say I am a riddle – it may be

For all of us are riddles unexplained.

Begun in pain, in deeper torture ended,

This breathing clay what business has it here?

Uitreiking Nobelprijs

Sinds 1901 vindt de ceremoniële uitreiking van de Nobelprijzen plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel. De Nobelprijs bestaat uit een medaille, een persoonlijk certificaat en 9 miljoen Zweedse Kronen, hetgeen omgerekend € 874.564 is. Win je de prijs met bijvoorbeeld 3 man/vrouw dan wordt het prijzengeld gedeeld. Het geldbedrag is ondergeschikt aan de eer en roem die de Nobelprijswinnaars ten deel valt, en dat wordt veelal als het meest belangrijk door de prijswinnaars ervaren. De categorieën zijn:

  • Nobelprijs voor de Natuurkunde
  • Nobelprijs voor de Scheikunde
  • Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde
  • Nobelprijs voor de Literatuur
  • Nobelprijs voor de Vrede
  • Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economie*

*In 1968 richtte Sveriges Riksbank (centrale bank van Zweden) de Sveriges Riksbank-prijs in de economische wetenschappen op ter nagedachtenis aan Alfred Nobel.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.