27 mei – Nationale Zonnebrandcrèmedag | Weekend van de Rollende Keukens

Nationale Zonnebrandcrèmedag

Is dat nodig een Nationale Zonnebrandcrèmedag? Ja, het is een vaststaand gegeven dat de zon langer en feller in Nederland schijnt dan tachtig jaar geleden. Dat is fantastisch nieuws voor de zonaanbidders onder ons maar minder goed nieuws voor onze huid. Overmatige blootstelling aan ultraviolette straling van zonlicht kan namelijk schade aan de huid veroorzaken. Op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid én een groter risico op huidkanker.

Kun je dit tegen gaan? Ja zeker, door uit de zon te blijven en door zonnebrandcrème te gebruiken. Denk niet dat je onder een parasol geen zonnebrandcème nodig hebt. Ook als je onder de parasol zit kun je door weerkaatsing worden blootgesteld aan ultraviolette straling. Kortom, het maakt niet uit waar je bent of in welk jaargetijde we zijn, ultraviolette straling is er (bijna) altijd. Gebruik daarom zonnebrandcrème als je huid je lief is!

Op Zonnebrandcrèmedag ontbreken tips voor verstandig zonnen niet !

  • bouw het aantal uren in de zon langzaam op zodat je huid kan wennen aan de zon
  • voorkom verbranding smeer je voldoende in en sla geen plekken over
  • herhaal het insmeren iedere 2 uur
  • vermijd de zon bij voorkeur tussen 12.00 en 15.00 uur
  • ogen zijn kwetsbaar voor de felle zon draag daarom een zonnebril (en/of petje)
  • insmeren doe je op een stranddag maar ook met sporten, tuinieren en wandelen
  • altijd opnieuw insmeren als je uit het water komt, zelfs als je waterresistent zonnebrandmiddel gebruikt
  • bewaar zonnebrandmiddelen op een koele plek, zonlicht is niet goed voor het product

Hoe lang is zonnebrandcrème eigenlijk houdbaar?

Dat verschilt per zonnebrandcrème, check in ieder geval de “periode na opening” (PNO) op de verpakking. Deze staat aangegeven met een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M is tot 12 maanden na de opening te gebruiken). Belangrijk is dat de zonnebrandcrème op de juiste manier bewaart is om de werking te behouden. Als je dat doet kan je de zonnebrand van vorig jaar zeker dit jaar nog gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de factor langzaam minder wordt. Heb je een gevoelige huid dan kan het geen kwaad om nieuwe zonnebrandcrème te kopen.

10e Weekend van de Rollende Keukens

Ben je geen strandganger maar meer een foodlover dan kun je tot en met morgen nog naar het “Weekend van de Rollende Keukens” op het Westergasterrein in Amsterdam. Je kunt bij meer dan honderd tot eettent verbouwde campers, dubbeldekkers, busjes en brommers genieten van culinaire hoogstandjes. Smakelijk eten en vergeet niet om je in te smeren met zonnebrandcrème!

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.