26 mei – 25e Eibertjesdag | Dag van de Asperge | Campina Boerderijdagen

25e Eibertjesdag

Waar gaan we vandaag naar toe? Naar Eibertjesdag! Vind het niet als je niet weet wat Eibertjesdag is, moest zelf ook even achter mijn oren krabben. In Nunspeet en omstreken echter is Eibertjesdag echt een begrip, dit jaar wordt het al weer voor de 25ste keer door de Werkgroep Folklore van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete in samenwerking met de Ondernemersverenging Nunspeet OVN georganiseerd.

Wat is er te doen op Eibertjesdag?

Het centrum van Nunspeet staat vol met marktkramen waar je etenswaren kunt kopen maar ook de producten van oude ambachten. Winkeliers proberen een graantje mee te pikken en hebben een kraampje voor de winkel staan met scherpe aanbiedingen. Dit is maar bijzaak, de bezienswaardigheid is toch wel de optocht in klederdracht door het dorp, de presentaties van streekdrachten, het volksdansen en de demonstraties van oude ambachten.

Dag van de Asperge

Ieder jaar wordt op de vrijdag na Hemelvaart de Dag van de Asperge georganiseerd, het is een dag waarop extra aandacht wordt geschonken aan het “witte goud”. Telers, groentemannen, supermarkten en restaurants hebben allemaal leuke activiteiten en kortingen in huis.

Als ik aan het “witte goud” denk dan loopt het water me al in de mond. Misschien dat ik vandaag even langs een aspergeboerderij in de buurt ga en een maaltje in sla voor vanavond. Het enige nadeel van asperges eten is dat mijn plas er zo van gaat ruiken. Maar ik ben niet de enige die daar last van heeft, ongeveer de helft van de asperge-eters heeft daar last van. Deze typische geur schijnt te komen door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam weer verlaten. En die luchtige zwavelverbindingen ruiken we dan weer na het plassen.

Campina Open Boerderijdagen 

Voor de twaalde keer gooien vandaag en maandag 5 juni (Tweede Pinksterdag) meer dan 60 melkveehouders in heel Nederland de deuren wagenwijd open voor bezoekers. De Campina Open Boerderijdag is een leuk, leerzaam en gratis uitje voor alle leeftijden. Er worden niet alleen rondleidingen gegeven, je kunt Campina producten proeven en alles leren over zuivel maar ook bijvoorbeeld spelactiviteiten zoals een boerenmeerkamp voor de hele familie.

Boerderijdag belooft een geweldig gezinsuitje te worden, het weer is in ieder geval niet de spelbreker.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.