27 mei – Dag van de Zonnebrand | Dag van de Hond | Week van de Bij

Dag van de Zonnebrand

Is dat nodig een Dag van de Zonnebrand? Ja, het is een vaststaand gegeven dat de zon langer en feller in Nederland schijnt dan tachtig jaar geleden. Dat is fantastisch nieuws voor de zonaanbidders onder ons maar minder goed nieuws voor onze huid. Overmatige blootstelling aan ultraviolette straling van zonlicht kan namelijk schade aan de huid veroorzaken. Op korte termijn verbranding, op lange termijn een versnelde veroudering van de huid én een groter risico op huidkanker. Kun je zonnebrand tegen gaan? Ja zeker, door uit de zon te blijven en door zonnebrandcrème te gebruiken. Denk niet dat je onder een parasol geen zonnebrandcrème nodig hebt. Ook als je onder de parasol zit kun je door weerkaatsing worden blootgesteld aan ultraviolette straling. Kortom, het maakt niet uit waar je bent of in welk jaargetijde we zijn, ultraviolette straling is er (bijna) altijd. Gebruik daarom zonnebrandcrème als je huid je lief is!

Op Dag van de Zonnebrand ontbreken tips voor verstandig zonnen niet!

  • bouw het aantal uren in de zon langzaam op zodat je huid kan wennen aan de zon
  • voorkom verbranding smeer je voldoende in en sla geen plekken over
  • herhaal het insmeren iedere 2 uur
  • vermijd de zon bij voorkeur tussen 12.00 en 15.00 uur
  • ogen zijn kwetsbaar voor de felle zon draag daarom een zonnebril (en/of petje)
  • insmeren doe je op een stranddag maar ook met sporten, tuinieren en wandelen
  • altijd opnieuw insmeren als je uit het water komt, zelfs als je waterresistent zonnebrandmiddel gebruikt
  • bewaar zonnebrandmiddelen op een koele plek, zonlicht is niet goed voor het product

Hoe lang is zonnebrandcrème eigenlijk houdbaar?

Dat verschilt per zonnebrandcrème, check in ieder geval de “periode na opening” (PNO) op de verpakking. Deze staat aangegeven met een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M is tot 12 maanden na de opening te gebruiken). Belangrijk is dat de zonnebrandcrème op de juiste manier bewaart is om de werking te behouden. Als je dat doet kan je de zonnebrand van vorig jaar zeker dit jaar nog gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de factor langzaam minder wordt. Heb je een gevoelige huid dan kan het geen kwaad om nieuwe zonnebrandcrème te kopen.

Dag van de Hond

Ieder jaar trekt Dag van de Hond vele duizenden bezoekers op tientallen plaatsen verspreid over heel Nederland; van Breskens (Zeeland) tot aan Sappemeer (Groningen) en alles wat daar tussen ligt. Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie op het gebied van (ras)honden en hondensport in Nederland, is initiatiefnemer van deze dag. Wil je weten of er bij jou in de buurt een “Dag van de Hond” wordt georganiseerd? Klik hier.

Week van de Bij

De Week van de Bij wordt vandaag feestelijk afgetrapt in de Plantentuin Meise met voor het brede publiek diverse BIJzondere activiteiten. De Week van de Bij is, wat ze in België zo treffend noemen, een prikkelweek. Dat wil zeggen: een week waarin burgers, bedrijven en overheden worden aangezet tot acties in het belang van de belangrijke bestuiver van landbouwgewassen en fruitteelten, de bij!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.