27 maart – Eerste Paasdag | Internationale Theaterdag

Wat ga jij op Eerste Paasdag doen?

Als ik zo eens om me heen luister zijn de Paasdagen aardig op weg om qua viering een soort tweede Kerstdagen te worden. We gaan deze dagen gezellig met de familie (uit)brunchen en natuurlijk wordt het gourmetstel weer uit de doos gehaald, bij het ontbijt smikkelen we lekker van het paasbrood met spijs en de woonkamer wordt gedecoreerd met paastakken. Kortom één brok gezelligheid.
Vier jij Eerste Paasdag ook zo of ga je eens iets totaal anders doen? Wij vieren Eerste Paasdag niet zo, wij gaan naar de eerste nostalgische indoor food fair van Utrecht genaamd SCHAFT. Dit is een evenement met vintage food trucks, bars, nostalgische kermisattracties, muziek en een lifestyle markt. Maar wij gaan vooral proeven wat de food trucks voor ons in petto hebben.

De derde dag zal altijd de dag na morgen zijn.

De essentie van Pasen is niet om ons vol te proppen met spijs en drank, maar om de wederopstanding van Jezus te vieren. Vrijdag aan het kruis gestorven en zondag uit zijn graf weer opgestaan. Maar hoe zit het dan met de uitspraak van Jezus: “op de derde dag sta ik weer op”. Had Hij dan niet op maandag moeten opstaan? Was ik nu zo abuis of al die andere? Ben toen maar eens op onderzoek uit gegaan en heb het antwoord gevonden.

Wat ik niet wist is dat men het zogenaamde “inclusief tellen” hanteerde, dat houdt in dat alle dagen in zijn geheel worden geteld. Ook al stierf Jezus op vrijdagmiddag toch wordt de hele vrijdag meegeteld als één dag. De tweede dag sliep Hij in zijn graf . Ongeacht hoe vroeg Jezus was opgestaan op zondag, de zondag wordt toch als een volledige dag geteld en wordt daarmee automatisch de derde dag!

Internationale Theaterdag ( Dag van het Theater )

Het Internationaal Theater Instituut ITI, een initiatief van UNESCO, organiseert sinds 1961 jaarlijks de Internationale Theaterdag (World Theatre Day). Overal ter wereld worden in theaters voorstellingen georganiseerd en ondernemen (lokale) theatergroepen tal van activiteiten. In Nederland gaat deze dag een beetje stilletjes voorbij maar sinds dit jaar kunnen wij op een andere datum het theatervak vieren, dat was in het derde weekend van januari.

Het (BankGiro Loterij) Theaterweekend is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nationaal Theater Fonds. Voor slechts €10,00 kon je een voorstelling bezoeken bij één van de vijftig deelnemende theaters. Ik heb van die aanbieding gebruik gemaakt en ben naar Soundos El Ahmadi in Theater de Kom te Nieuwegein gegaan en heb een hartstikke leuke avond gehad!

Dit initiatief was zo’n geweldig succes dat men nu al bezig is met de programmering voor 2017!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.