26 maart – Zomertijd 2016 | Stille Zaterdag | Landelijke Ligfietsdagen | World Purple Day

Zomertijd 2016

Vergeet niet dat vannacht de zomertijd in gaat, net zoals trouwens in de rest van de Europese Unie. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden: in het voorjaar zet je de klok een uur vooruit, logischerwijs gaat dan in het najaar de klok een uur terug.

Stille Zaterdag

Het Truüm Sacrum, de drie dagen voor Pasen, bestaat uit; Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. De eerste twee dagen zijn bekend maar tot aan vorig jaar had ik überhaupt nog nooit van Stille Zaterdag (Paaszaterdag) gehoord. Had me er ook eigenlijk nooit in verdiept tot dat ik met het schrijven van mijn blog er achter kwam dat er een Stille Zaterdag bestond.
Het eerste wat me te binnen schoot is dat iedereen dan de hele zaterdag stil moest zijn, dat bleek niet de juiste interpretatie te zijn. Mijn voormalige buurman de theoloog gaf antwoord op de prangende vraag: Waarom heet de zaterdag voor Pasen Stille Zaterdag? Klik hier voor het antwoord.

Landelijke Ligfietsdagen 26 en 27 maart

Traditiegetrouw worden in het laatste weekend van maart de Landelijke Ligfietsdagen gehouden tenminste dat staat op veel sites te lezen echter een week later, op 2 en 3 april, worden er ook ligfietsdagen gehouden. Ik raak hiervan een beetje in de war maar ach wie wil er nu niet met korting een ligfiets huren en een mooie toertocht (onder begeleiding) maken?

Ga op 3 april bijvoorbeeld naar Winterswijk daar maak je onder begeleiding een toertocht naar het Zwillbrockerveen, alwaar je flamingo’s kunt spotten. Interesse? Klik hier.

World Purple Day (Epilepsy Awareness Day)

In 2008 kwam de toen 8 jarige Cassidy Megan op het idee van Purple Day. Cassidy was zelf pas 7 jaar oud toen zij de diagnose kreeg van epilepsie. Na de diagnose voelde zij zich bang, beschaamd en alleen. Ze wilde niet dat iemand wist dat zij epilepsie had en wilde er zelf niet over praten en als kind denk je nog al gauw dat je de enige bent met epilepsie.

De Epilepsie Vereniging van Nova Scotia vond het idee voor Purple Day een super idee van Cassidy en ging er mee aan de slag. Uiteindelijk wordt Purple Day nu gebruikt als de wereldwijde campagne dag van de epilepsie verenigingen om het het bewustzijn over epilepsie te vergroten.

Wil je meer info over deze dag klik dan hier.

Van Argentinië tot aan Zimbabwe, wereldwijd staat men vandaag stil bij deze “paarse dag”!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.