afbeelding versterkt dag van het werkplezier

26 januari – Dag van het Werkplezier in de Zorg | Internationale Douanedag | Australia Day | Wereld Milieu Educatie Dag | DDMA Data Dag

Dag van het Werkplezier in de Zorg

Het belang van werkplezier of plezier hebben op je werk moet je niet onderschatten. Om dat te belichten heeft oud-politicus Sabine Uitslag de laatste dinsdag van januari uitgeroepen tot Dag van het Werkplezier in de Zorg. Een dag die als inspiratiebron kan dienen voor de zorgprofessionals als wel de zorgorganisaties. Dag van het Werkplezier in de Zorg editie 2021 staat in het teken van respect en waardering voor de zorg. Daarom is er gekozen voor een kleine naamsverandering. Dit jaar spreken wij over de Dag van het Respect voor de Zorg (online liveshow).

Laten we eerlijk zijn, het respect voor de zorg is ver te zoeken wanneer je een ziekenhuis bekogeld, een corona teststraat in de fik steekt of besluit om in diverse steden de boel kort en klein te slaan zonder inachtneming van de coronamaatregelen. Met mijn geboortestad als triest hoogtepunt. Kunnen al deze criminelen een papiertje ondertekenen dat zij afzien van zorg en géén vaccinatie hoeven? Want tis toch maar een griepje? Niet dan?

Wat is de definitie van werkplezier?

Werkplezier betekent voor mij dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden en dat je hier energie uithaalt. Dat je het leuk vindt en trots bent op wat je doet. Je voelt je betrokken en krijgt er energie van. Werkplezier en een gezellige onderlinge sfeer zijn twee medebepalende factoren om bij een bedrijf te blijven of te vertrekken en is tevens een belangrijke motivator.

Wereld Douanedag

Op 26 januari 1952 was de eerste zitting van Douanesamenwerkingsraad en dat wordt vandaag gevierd. In 1994 is de naam veranderd naar de Werelddouaneorganisatie (WDO) of World Customs Organization (WCO). Elk jaar kiest het secretariaat een thema en slogan dat relevant is voor alle douaneambtenaren. De slogan voor 2021: Douane versterkt herstel, vernieuwing en veerkracht voor een duurzame toeleveringsketen (Customs bolstering Recovery Renewal and Resilience for a sustainable supply chain).

De WDO wijdt 2021 aan gezamenlijke inspanningen van de Douane om uit de covid-19-pandemie te komen en mensen en bedrijven te ondersteunen. Hoe? Door de wereldwijde toeleveringsketen te versterken, de samenwerking te versterken, technologie te benutten en mensen centraal te stellen in het transformatieproces.

Australia Day

Op Australia Day herdenken de Aussies dat kapitein Phillip de eerste man was die de Britse vlag hees in Sydney en dat de eerste Europeanen naar Australië kwamen. We laten maar even in het midden wat de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, daar van dachten toen ze beseften dat kraaltjes en spiegeltjes toch niet zo’n goede ruil waren als dat ze dachten. Qua beleving kun je Australia Day vergelijken met Koningsdag hier.

Wereld Milieu Educatie Dag

Waarom het ieder jaar precies op 26 januari World Environmental Education Day is, geen flauw idee. Op de website van IDEA (International Dialogue for Environmental Action) wordt wel verwezen naar de Verklaring van de Conferentie van de Verenigde Naties inzake het Leefmilieu, maar die is aangenomen op 16 juni 1972. In die Verklaring werd aangegeven dat het belangrijk is om vastgestelde criteria en gemeenschappelijke basisprincipes voorhanden te hebben inzake het behoud en verbetering van het milieu. Dit allemaal als inspiratiebron voor “de mens”.

Milieu educatie

Het doel van deze dag is om een ieder duidelijk te maken dat het bestrijden van milieuproblemen een dynamisch proces is.. Door onderricht wordt je meer bewustvan  dat alle activiteiten die wij ontplooien invloed heeft op onze leefomgeving. De kwaliteit van ons leven hangt af van onze wil om duurzame activiteiten te ontwikkelen.

Vanwege covid-19 heeft onderstaande dag een andere invulling:

Deel dit bericht