27 augustus – Wereld Steen Schaar Papier Dag | Dag van Cosplay

Wereld Steen Schaar Papier Dag

Wellicht beter bekend onder de Engelse naam van het spelletje Rock Scissors Paper. Maar ondanks de naam is het niet een spel dat van origine uit het Verenigd Koninkrijk of uit de Verenigde Staten komt. De eerste bekende schriftelijke vermelding van het spel staat te lezen in Wuzazu, een boek geschreven door de Chinese schrijver Zhaozhi Xie (ca. 1600 na Christus). Hij schreef dat het spel terug te voeren was naar de Chinese Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 na Christus). In de achttiende eeuw duikt het op in Japan. Doordat Japan aan het begin van de 20e eeuw meer contact kreeg met het Westen werd het spel ook hier bekend.

Rock Scissors Paper

In 1924 verscheen in de Britse krant “The Times” een artikel waarin het traditionele Italiaanse handspel “morra” werd omschreven. Een lezer van de krant merkte op dat “morra” gelijkenissen vertoonde met het mediterraanse spel “zot” of “zhot”. Een andere lezer schreef vervolgens aan de krant dat het beschreven handspel het Japanse handspel “Jan-ken” moest zijn die hij/zij vaak had gezien toen hij/zij in Japan verbleef.

“Jan-ken” maakt gebruik van de drie Japanse handgebaren voor steen, papier en schaar. De Engelstalige naam is ontleend aan een vertaling van de namen van de drie Japanse handgebaren voor steen, papier en schaar.’

Hoe gaat het in zijn werk?

Zal ik je wat vertellen? Ik snap er niks van, van dat Steen Schaar Papier. Heb me er nu toch maar even in verdiept, wil het nu toch eindelijk snappen. Afijn, Google is je beste vriend en anders Wikipedia. Dit is wat ik gevonden heb:

  • een vuist (steen) wint van twee gespreide vingers (de steen maakt de schaar bot)
  • een vlakke hand (papier) wint van een vuist (het papier bedekt de steen)
  • twee gespreide vingers (schaar) winnen van een vlakke hand (de schaar verknipt het papier)

Helder. maar wie wint er dan? En hoe? De persoon die het sterkste “object” kiest is de winnaar. Zo makkelijk is het!

Internationale Dag van Cosplay

De Internationale Dag van de Cosplay wordt volgens de één elk jaar op 27 augustus gevierd en volgens de ander altijd in het laatste weekend van augustus. Bij de één ben ik een paar dagen te laat en bij de ander precies op de juiste dag. Het zij zo. Dus als je vandaag met Spiderman of Black Cat in de bus zit dan weet je dan weet je ieder geval waarom.

Definitie van Cosplay

De oorsprong van het woord cosplay komt van “costume” (vermomming) en “play” (spel). Hartstikke leuk allemaal, maar wat is in hemelsnaam “cosplay”? Cosplay (コスプレ, kosupure) is een vorm van performance art waarbij mensen (cosplayers) personages, ideeën of objecten uit stripboeken, animaties, manga, films, series of computerspelpersonage uitbeelden met behulp van (vaak zelfgemaakte) kostuums, rollenspel en accessoires. Je komt cosplayers tegen bij de speciale cosplay evenementen of misschien wel in het wild.

Hoe het allemaal begon

Als je denkt dat dit echt iets van de laatste jaren is dan zit je goed fout! Voor de Tweede Oorlog kwam cosplay voor het eerst ter sprake.Tijdens de allereerste World Science Fiction Conventie (Worldcon) in 1939 verschenen de sciencefiction schrijver Forrest J. Ackerman en zijn vriendin Myrtle R. Douglas (“Morojo”) in zelf ontworpen en genaaide kostuums op de conventie: dit wordt beschouwd als voorloper van cosplay. In de jren ’60 en ’70 werd het kostuumgebeuren opgepikt door de Star Trek fans in Amerika.

Cosplay werd in die jaren niet echt wereldwijd omarmt. Dat veranderde toen deze hobby overwaaide naar Japan. De Japanse anime (Japanse tekenfilms), manga (Japanse stripboeken) en games fans vonden het helemaal geweldig om zich te verkleden als hun idool. Sinds 1990 kreeg deze vorm van performance art meer fans. Hoeveel cosplayers er wereldwijd zijn is voor mij onbekend. Ik schat toch een behoorlijk aantal. Als je na gaat dat de Facebookgroep CosplayNL alleen al meer dan 8.500 leden telt en de internationale Facebookgroep Cosplay meer dan 32.000.

Deel dit bericht