28 augustus – Harlinger Visserijdagen | Stöppelhaene | Gronings Ontzet | I Have a Dream

Harlinger Visserijdagen

Het is feest! Dit jaar worden de Harlinger Visserijdagen voor de 60e keer georganiseerd. Om 15.00 opent de burgervader van Harlingen op gepaste wijze de Visserijdagen, het is nog een verrassing hoe. Maar wat ik wel weet is dat de The voice of Holland 2019-winnaar Dennis van Aarssen zal optreden. Wil je weten wie er nog meer optreden tijdens de Harlinger Visserijdagen? Klik hier.

De prachtige monumentale stad Harlingen zal het decor zijn voor 3 dagen muziek, zang, dans, folklore, kunst, gastronomie, markten, kermis, cultuur. Natuurlijk ontbreken de sportieve activiteiten niet.

Stöppelhaene

In Raalte is het feest! Het oogstdankfeest Stöppelhaene, dat al sinds 1951 wordt gevierd, begint vandaag en zal tot en met 1 september duren. Er is voor ieder wat wils, voor jong en oud, voor actief en passief. De meeste bezoekers zullen donderdag naar Raalte gaan om ’s middags te genieten van alle praalwagens die meedoen aan het oogstcorso en ’s avonds naar de optredens van Glennis Grace, Kraantje Pappie, BLØF, Paul Elstak, Within Temptation en Ronnie Ruysdael. Niet alleen donderdag treden er bekende artiesten op, wat denk je van bijvoorbeeld Davina Michelle, Jannes en de Snollebollekes op vrijdag. The Dirty Daddies op zaterdag en Miss Montreal op zondag? Voor het complete programma-overzicht, klik hier.

Gronings Ontzet in een notendop

In het jaar rampjaar 1672 werd op 28 augustus de stad Groningen ontzet. Met andere woorden; de belegering van de stad Groningen werd na een beleg van amper een maand opgeheven. Wie er verantwoordelijk was voor de belegering? Dat was de prins-bisschop van Münster, Bernhard von Galen aka “Bommen Berend”. Maar hij kon het niet alleen af, hij werd bijgestaan door Keulse troepen. De bijnaam van de prins-bisschop laat zich makkelijk verklaren, Bernhard von Galen heeft tijdens het Gronings beleg de stad met maar liefst zo’n 9.000 kanonschoten en 5.000 bommen (brandbommen en stinkpotten) bestookt.

Carl von Rabenhaupt

Een niet te onderschatte rol bij het Gronings Ontzet heeft de (ingehuurde) legercommandant van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden Carl von Rabenhaupt (Bohemen) gespeeld. Hij hielp de Groningers zich te verzetten tegen “Bommen Berend”. Na vijf weken overheersing wist von Rabenhaupt Groningen op 28 augustus 1672 te bevrijden. En dat vieren de stadjers!

De stadjers vieren het Gronings Ontzet

De stad bruist van de activiteiten vandaag, eigenlijk vieren de stadjers al vanaf de 20 augustus feest maar vandaag is de dag van het officiële gedeelte. Vanaf 8.20 uur beginnen de plechtigheden bij de buste van Carl von Rabenhaupt. De ceremonie wordt traditioneel beëindigd met het zingen van het Grönnens laid. En daarna kan het feest beginnen!

Waarom wordt er zo vaak gesproken over “het rampjaar 1672”?

De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd in dat jaar aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. De Engelsen en de Fransen hadden in het geheim een akkoord bereikt, het Verdrag van Dover (1670), om de Republiek te veroveren. De verdeling van de gebieden was al overeengekomen. Uit logistiek oogpunt werden de bisdommen Munster en Keulen gevraagd om deel te nemen.

De Republiek was niet goed voorbereid op een oorlog, er heerste grote verdeeldheid tussen de ‘prinsgezinde’ en ‘staatsgezinde’. Wel had de Republiek een sterke vloot maar een zwak leger. Net zoals nu hadden ze beter meer geld in een sterke landmacht moeten stoppen

Dominee Martin Luther King

Wie kent niet de zin “I Have a Dream”? Deze woorden waren onderdeel van dé speech die Martin Luther King hield tijdens een vreedzame protestmars op 28 augustus 1963 in Washington DC voor ongeveer 200.000 mensen. Mede door deze speech maar zeker door alle vreedzame protestacties sinds 1955 werd in 1964 de Civil Rights Act in de hele VS van kracht. De zwarte bevolking kreeg eindelijk, op papier dan, gelijke rechten. Pas eind jaren ’60 werd het apartheidssysteem (segregatie) in het Zuiden wettelijk beëindigd.

Helaas blijkt dat gelijkwaardig samenleven van mensen van verschillende rassen, geaardheden en geloven tot op de dag van vandaag vreselijk moeilijk is. Raciale verdeeldheid blijft bestaan, en niet alleen in Amerika. Kijk maar eens goed om je heen!

Deel dit bericht