26 september – Dag van de Apothekersassistent | Dag van de Thuiszorg | Nationale Koffiedag | Fryske Twitterdei op Europese Dag van de talen | Internationale Dag voor het Onbekende Kind | Internationale Dag van het Konijn | Dag voor de Totale Afschaffing van Kernwapens | Wereld Anticonceptiedag | Nationale Restaurant Week

Dag van de Apothekersassistent

Tis niet altijd fijn om apothekersassistent te zijn, zeker niet wanneer er een fout is gemaakt (door de specialist of huisarts). De apothekersassistent is degene die de scheldkanonnades over zich heen krijgt. De apothekersassistent mag aan klanten vertellen wanneer ze (door de verzekering opgelegd!) een ander merk medicijn krijgen of moeten bijbetalen. Sta vandaag eens stil bij wat een apothekersassistent soms moet incasseren, ik zou niet graag in zijn of haar schoenen willen staan. Oh ja voordat ik het vergeet, vandaag wordt bekend gemaakt wie de apothekersassistent van het jaar is geworden.

Dag van de Thuiszorg

Als mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben langer willen blijven thuiswonen is dat niet mogelijk zonder de fantastische mensen van de thuiszorg. En daarom wordt er al vanaf 1990 op de vierde woensdag van september de Dag van de Thuiszorg gevierd, een dag om alle medewerkers(sters) in de thuiszorg in het zonnetje te zetten.

Nationale Koffiedag

Op de eerste dinsdag in september hebben we Duurzame Dinsdag, op de derde dinsdag in september Prinsjesdag en op de vierde dinsdag in september is het Nationale Koffiedag!

Fryske Twitterdei op Europese Dag van de talen

De Europese Dag van de talen is een initiatief van de Europese Commissie en de Raad van Europa. Sinds 2001, het Europees Jaar van de talen, wordt daarom elk jaar door allerlei culturele en taalinstellingen, verenigingen, universiteiten en scholen op 26 september de Europese Dag van de talen (EDT) gevierd.

Je vraagt je wellicht terecht af “waarom?”. Op de EDT wordt aandacht geschonken aan de grote taalverscheidenheid op het Europese continent en worden mensen aangemoedigt om een andere (Eurpese) taal te leren. Wel handig dat je meer dan alleen je moerstaal spreekt als je woont en werkt op een continent met ruim 200 Europese talen.

Internationale Social Media dag voor kleine talen

De Praat mar Frysk-campagne van de Algemiene Fryske Ûnderrjocht Kommisje (Afûk) organiseert dit jaar op de EDT een Internationale Social Media Dag voor kleine talen in Europa. Organisaties uit meer dan 16 andere regio’s in Europa hebben toegezegd mee te doen. Dus niet alleen Fryslân doet mee, maar onder andere ook Baskenland, Ierland, Malta, Catalonië, de Sorben, Friulië, Cornwall, Wales en Galicië hebben hun deelname al toegezegd. De gemeenschappelijke hashtag voor alle deelnemende talen wordt #EDL2017 (European Day of Languages 2017).

Internationale Dag voor het Onbekende Kind

Bij het Nationaal Verstrooiveld Delhuyzen nabij Arnhem werd op inititatief van Roses for Children (Stichting Roos), op 26 september 2004 het “groeiende” Internationaal Monument voor het Onbekende Kind officieel onthuld door prinses Irene. Met dit monument wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor kinderen die aan de schaduwkant van het leven staan en te vroeg zijn overleden.

Wat valt er nog meer te beleven vandaag?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.